ukr
русский
Polski
English

Археологи виявили стародавні міста, приховані в еквадорській Амазонії (фото)

Анастасія Крищук

Археологи виявили стародавні міста, приховані в еквадорській Амазонії (фото)
Археологи виявили стародавні міста, приховані в еквадорській Амазонії

Археологи виявили сліди 2500-річних міст у тропічних лісах Амазонки у Еквадорі. Знахідку вдалося зробити використовуючи технологію лазерного сканування.

У комплекті зі складною мережею сільськогосподарських угідь і доріг, відкриття є найстарішим і найбільшим у своєму роді в регіоні. Про це повідомляє Smithsonian Magazine.

Розташована в долині Упано в Еквадорі, щільна система доіспанських структур лежить у східних передгір’ях гір Анд. Стародавні міські центри виявили лише після використання технологію дистанційного зондування, яка досліджує ландшафт за допомогою лазерів.

Читайте також: У Греції виявили монументальний акведук 2 століття нашої ери

Охоплюючи приблизно 300 квадратних кілометрів, зображення з лідарного дослідження показали ландшафт, повний організованої людської діяльності. Це включало понад 6000 прямокутних земляних платформ, а також сільськогосподарські тераси та дренажні системи.

Дослідники кажуть, що ці споруди утворили принаймні 15 окремих поселень, які були з’єднані системою широких прямих доріг. Комплекс, ймовірно, був зайнятий людьми з культур Кіламопе та Упано приблизно з 500 року до нашої ери до 300–600 років нашої ери.

Археологи виявили стародавні міста, приховані в еквадорській Амазонії (фото)
Археологи знайшли розгалужену мережу стародавніх поселень в Еквадорі. Джерело: Antoine Dorison, Stéphen Rostain

Нагадаємо, у Британії знайшли древнє англо-саксонське кладовище 6 століття нашої ери: проливає світло на маловідомий період англійської історії

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!