ukr
русский

Вийшла заміж всупереч матері: Топ-5 цікавих фактів про життя Лесі Українки

Марина Грамович

Вийшла заміж всупереч матері: Топ-5 цікавих фактів про життя Лесі Українки
5 фактів з життя Лесі Українки. Джерело: Pinterest

Про Лесю Українку, яку в школі часто зображують як відважну письменницю та "доньку муляра", можна дізнатись багато нового. UAportal пропонує п'ять цікавих фактів, які проливають світло на видатну письменницю.

Виховання батьком

Народження Лесі Українки принесло особливі випробування, оскільки її мати була хвора і мусила на пів року поїхати на лікування до Європи. Тому батько Лесі присвятив себе вихованню її та сестри, створивши унікальну сімейну модель, яка все ще є нетрадиційною для сучасного українського суспільства.

Дистанційна освіта

Усі діти Косачів, включно з Лесею, здобули початкову освіту вдома. Свої знання вони поповнювали завдяки маминим перекладам відомих дитячих творів зі світової літератури. Навіть під час хвороби з 10-річного віку Леся продовжувала навчання вдома з приватними репетиторами з таких предметів, як грецька та латинська мови, а також під керівництвом матері з французької та німецької мов.

Читайте також: Покинув школу заради кар'єри: що ще відомо про Даміано Давіда

Захоплення східною культурою

Рано виявивши те, що зараз ми б назвали наполегливістю та прозорливістю, Леся глибоко занурилася в культуру Стародавнього Сходу. Її рішення створити підручник зі східної історії для дітей у віці 19 років підтверджує її прагнення розширювати свої знання та ділитися ними з іншими.

Вийшла заміж всупереч матері

Авантюрний дух Лесі Українки проявляється в її шлюбі, який вона взяла всупереч волі матері. Її цивільний союз із Климентом Квіткою, молодим чоловіком без стабільного доходу, нагадує нам, що Леся була готова кинути виклик суспільним нормам і традиціям.

Шанобливе прощання

Смерть Лесі Українки у 1913 році в селі Сурамі, Грузія, була відзначена зворушливим похованням у Києві. Незважаючи на офіційні заборони та втручання, сотні громадян зібралися, щоб віддати їй шану. Під час процесії її труну несли шість впливових українських жінок.

Нагадаємо, ми розповіли, яке значення Тома Круза у кінематографі та як легенди про нього надихають майбутні покоління.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш телеграм канал !