ukr
русский

Універсальність харчової соди: Як її використовувати у побуті

Марина Грамович

5 варіантів використання соди
5 варіантів використання соди. Джерело: freepik

Харчова сода, звичайний домашній інгредієнт, виявляється незамінним у різних несподіваних сферах. Від прибирання до садівництва, вона пропонує цілий ряд нетрадиційних застосувань, які варто спробувати. UAportal пропонує кілька цікавих способів використання соди в побуті, про які ви можливо і не знали.

Харчова сода – універсальний засіб для чищення

Харчова сода може використовуватися для чищення практично всіх предметів у домі, від кухонних поверхонь до кахлю у ванній кімнаті. Її м'які абразивні властивості роблять соду ідеальним засобом для чищення та видалення стійких плям. Змішайте соду з невеликою кількістю води до утворення пасти, нанесіть її на потрібну ділянку на кілька хвилин, а потім витріть для отримання блискучого чистого результату.

Крім того, вона може допомогти усунути неприємні запахи з килимів, взуття та холодильників. Достатньо просто розсипати трохи соди на поверхню і залишити на деякий час, а потім пропилососити або протерти, щоб освіжити простір.

Харчова сода для випічки

На додаток до своїх миючих властивостей, харчова сода також є важливим інгредієнтом у випічці. Як розпушувач, вона допомагає тісту та кляру підніматися, надаючи випічці легку та пухку текстуру. При змішуванні з кислотою (наприклад, кефіром або оцтом) утворюються бульбашки вуглекислого газу, які розширюються під час випікання, створюючи ідеальну рум'яну скоринку і пухку середину тортів і хліба.

Читайте також: Як вибрати хорошу губку для миття посуду: поради досвідчених господинь

Харчова сода для садівництва

У саду харчову соду можна використовувати для боротьби з грибковими захворюваннями на рослинах. Розчин харчової соди та води може допомогти запобігти появі борошнистої роси та інших поширених рослинних грибків. Обприскування розчином листя або ґрунту може діяти як фунгіцид, допомагаючи підтримувати здоров'я рослин.

Харчова сода від укусів комах та сонячних опіків

При незначних укусах комах паста з харчової соди та води може допомогти заспокоїти свербіж і зменшити запалення. Аналогічно, нанесення содової пасти на сонячні опіки може полегшити стан, охолоджуючи і зволожуючи уражену ділянку.

Харчова сода від неприємного запаху взуття

Зрештою, харчова сода може допомогти нейтралізувати неприємні запахи у взутті, поглинаючи сполуки, які спричиняють неприємний аромат. Насипте трохи соди у взуття і залиште на ніч, а вранці витрусіть надлишки соди, і взуття буде пахнути свіжістю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як прасувати речі вдвічі швидше за допомогою фольги.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!