ukr
русский

Топ-5 цікавих фактів про єгипетські піраміди, які здивують кожного

Марина Грамович

Топ-5 цікавих фактів про єгипетські піраміди, які здивують кожного
5 фактів про єгипетські піраміди. Джерело: Pexels

Єгипетські піраміди відомі як надзвичайні пам'ятки історії людства, що зачаровують як пересічних туристів, так і науковців. Хоча навколо цих величних споруд все ще існує багато таємниць, експерти розкопали кілька інтригуючих фактів, які проливають світло на їхню загадкову природу. Для ентузіастів історії, які прагнуть глибше зануритися в чудеса Стародавнього Єгипту, UAportal розповідає п'ять цікавих фактів, які варто знати.

1. Велика кількість

Хоча лише кілька пірамід отримали значне визнання та увагу ЗМІ, багато хто дивується, коли дізнається, що загалом існує більше сотні пірамід. Примітно, що всі вони зосереджені в одній географічній області, утворюючи приголомшливе підтвердження стародавньої архітектурної майстерності.

2. Хибні уявлення про працю

Поширена помилкова думка, увічнена фільмами, пов'язує будівництво пірамід з жорстокою експлуатацією рабів стародавніми єгиптянами. Однак це далеко від реальності. Докази свідчать, що будівельники і робітники були кваліфікованими людьми, які добровільно взялися за цю монументальну роботу, наймалися на роботу і отримували винагороду за свою самовіддану працю.

3. Монументальна меса

Спроба збагнути вагу найвідомішої піраміди, Великої піраміди Хеопса, вражає уяву. Щонайменше, вона важить п'ять мільйонів тонн. Такі астрономічні пропорції свідчать про величезний інженерний подвиг, здійснений стародавніми єгиптянами.

Читайте також: Як правильно спланувати поїздку, щоб нічого не забути: лайфхаки

4. Чудо серед чудес

Не дивно, що Велика піраміда Хеопса по праву заслужила місце в списку семи чудес стародавнього світу. Її архітектурна велич та історична значущість роблять її пам'яткою, що викликає захоплення і зачаровує відвідувачів з усього світу.

5. Зменшення висоти

Вимірювання висоти піраміди викликало певні розбіжності серед експертів. Всупереч поширеним помилковим уявленням про точність стародавніх систем вимірювання, це явище можна пояснити природними факторами. З часом висота кожної піраміди поступово зменшується під впливом різних природних процесів.

Нагадаємо, UAportal підготував список найкорисніших порад для подорожей, які допоможуть заощадити час, гроші та сили.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал !