ukr
русский

Топ-5 фактів про флеперок: як ці молоді жінки стали символом свободи

Марина Грамович

Флапперка
Як жили жінки 1920-х років. Джерело: uk.wikipedia.org

Флеперки – символ визволення та свободи в 20-х роках минулого століття. Ці неперевершені жінки відігравали ключову роль у перетворенні соціокультурного ландшафту світу. UAportal підготував топ-5 фактів про флеперок.

Концепція та походження

Жоден символ 1920-х років не є більш знаковим, ніж флеперки, що уособлювали новознайдену свободу та бунтарство молодих жінок. Хоча точне походження терміну залишається невідомим, вважається, що він з'явився ще до Першої світової війни, описуючи незграбних дівчат-підлітків. Однак у 1920-х роках він став синонімом сучасних жінок, для яких характерні зачіски з каре, короткі спідниці, куріння, алкоголь і танці під джазову музику.

Мода та поведінка

Флеперки виражали свою ідентичність через моду, носили короткі спідниці, що відкривали ноги і щиколотки, і прозорі панчохи, що спускалися нижче колін, кидаючи виклик загальноприйнятим нормам. Вони особливо полюбляли танці на кшталт чарльстону, який революціонізував жіночі рухи і вимагав більш вільного одягу. Окрім нетрадиційного вибору моди, флеперки були відомі своєю розкутою поведінкою, зокрема, відкритістю до куріння, вживання алкоголю, водіння автомобілів та випадкових зв'язків.

Читайте також: Залишив незабутній слід у музичній індустрії: цікаві факти про Девіда Бові

Зміна ландшафту для жінок

Поява флеперок збіглася зі значними суспільними змінами в Америці. У 1920-х роках спостерігалося зростання урбанізації, коли більше американців жило в містах, ніж у сільській місцевості. Більше жінок почали приєднуватися до робочої сили, хоча здебільшого у традиційних ролях.

Значна частина працювала хатньою прислугою, а інші обіймали посади в канцеляріях, на фабриках чи в роздрібній торгівлі. Попри ці досягнення, жінки все ще стикаються з дискримінацією та нерівністю в оплаті праці.

Жінки та культура споживання

Хоча жінки стикалися з обмеженнями на ринку праці, вони відігравали життєво роль у поширенні культури споживання. Завдяки своїй заробітній платі, вони стали активними учасниками масового споживчого ринку, зокрема, стимулюючи попит на побутову техніку, одяг та косметику. Доступність кредитів і поява автомобілів ще більше посилили їхнє відчуття свободи і можливостей, формуючи динамічну атмосферу "Ревучих двадцятих".

Трансформації у сфері шлюбу та сексуальності

Для багатьох жінок 1920-ті роки принесли зміни в подружній динаміці та соціальному ставленні до сексу. Шлюб почали розглядати як партнерство, наголошуючи на дружніх стосунках між чоловіком і дружиною.

Доступність методів контролю за народжуваністю, хоч і обмежена переважно привілейованими жінками, дозволила більше контролювати розмір сім'ї і полегшила дослідження особистої сексуальності. Однак суспільні очікування і бажання зберегти репутацію стримували повну міру розкутого способу життя флеперок.

Нагадаємо, багато акторів і співаків вирішуються на пластичні операції, тому що часто для них це необхідність. Ми розповідали, як 7 знаменитих чоловіків, корегували свою зовнішність.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш телеграм канал !