ukr
русский
Polski

Сухий чи мокрий бойлер: що варто знати, щоб зробити правильний вибір

Марина Грамович

Порівняння сухого та мокрого бойлера
Порівняння сухого та мокрого бойлера . Джерело: Pexels

UAportal розповів про суттєві відмінності між бойлерами з рідким і сухим теплоносієм за ключовими параметрами, які мають важливе значення для ухвалення рішень. Дізнайтеся, що варто знати, щоб зробити правильний вибір.

Ефективність

Мокрий бойлер відомий своєю високою енергоефективністю, оскільки вода довше зберігає тепло й потребує менше енергії для підтримання потрібної температури. З іншого боку, сухий – потребує більше енергії для нагрівання та може швидше втрачати тепло, що призводить до менш ефективної роботи.

Обслуговування

Мокрі бойлери можуть бути схильні до корозії через вплив води, що призводить до збільшення витрат на технічне утримання й потенційних простоїв. На відміну від них, сухі потребують меншого догляду й менш схильні до впливу іржі, що робить їх економічно вигіднішим варіантом у довгостроковій перспективі.

Встановлення

Мокрі бойлери вимагають більше місця й додаткового обладнання для зберігання та циркуляції води, що може збільшити загальну вартість і складність. І навпаки, сухі часто легше встановлювати й вони займають менше простору, що робить їх зручнішим варіантом для певних умов.

Вплив на довкілля

Мокрі бойлери мають більший вплив на довкілля через використання води та потенційне забруднення. Для порівняння, сухі не використовують воду й більш ефективно споживають енергію.

Універсальність

Мокрий бойлер може запропонувати більшу гнучкість у задоволенні різних потреб у теплі, оскільки воду можна зберігати та використовувати за потреби. На противагу цьому, сухі мають обмеження в управлінні потребами в теплі, що робить їх менш універсальними в певних сферах застосування.

Раніше UAportal розповідав, як почистити праску.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!