ukr
русский
Polski

Чи варто робити зимове обрізання саду: переваги і недоліки процедури

Владислав Москаленко

Чи варто робити зимове обрізання саду: переваги і недоліки процедури
Переваги і недоліки зимової обрізки саду. Джерело: Pexels

Обрізка саду – це завдання, яке можна виконувати протягом усього року, причому деякі садівники обирають весняну, осінню або навіть літню обрізку. Однак практика зимової обрізки є менш поширеною, що змушує багатьох садівників сумніватися в її ефективності. UAportal розглядає переваги та недоліки цієї процедури.

Переваги зимової обрізки

Однією з важливих переваг зимової обрізки є можливість виконати завдання в сухий і ясний день. Крім того, зимова обрізка знижує ризик пошкодження кори, оскільки дерево відносно легше ріжеться. Однак важливо зазначити, що ця перевага зберігається лише за умови не надто морозної погоди.

Читайте також: Забиратимуть енергію – які дерева не можна садити поруч з будинком

Недоліки зимової обрізки

Садові рослини готуються до зими протягом літа і осені, накопичуючи сили, щоб витримати холодну пору року. Взимку їхній метаболізм сповільнюється, і обрізка може потенційно послабити дерева. Тому не рекомендується обрізати рослини незимостійких сортів, ті, що рясно плодоносять, або ті, що не отримали достатнього живлення. Крім того, слід дотримуватися обережності при обрізанні рослин, уражених хворобами або сильно заселених шкідниками.

Нагадаємо, що кожна любителька квітів прагне, щоб її вазони були найпишніші, найкрасивіші та здорові. Але чи знали ви, що недорога спеція, яку кожна господиня використовує для випічки, може допомогти виростити ідеальні квіти на підвіконні?

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!