ukr
русский
English

П'ять порад, що допоможуть в догляді за лезами ножів

Марина Грамович

Леза
Як дгялдати за лезами. Джерело: www.pexels.com

Коли мова заходить про догляд за лезами, це не лише про збереження їхньої гостроти, а й про збереження їхньої ефективності та тривалості служби. UAportal підготував декілька порад, що допоможуть продовжити життя ножів та ножиць.

Використання точильного каменю

Щоб заточити ножиці, чи ножі, самостійно, одна з ефективних порад – використовувати точильний камінь. Точильний камінь слід покласти на рівну поверхню, а потім щільно притиснути лезо до каменю під кутом 20 градусів. Металом слід ковзати по довжині каменю, дотримуючись постійного кута і злегка натискаючи на нього.

Використання алюмінієвої фольги

Ще одна порада щодо самостійного заточування лез – використання алюмінієвої фольги. Візьміть аркуш алюмінієвої фольги і складіть його вчетверо. Потім лезом слід прорізати фольгу кілька разів. Абразивність фольги допоможе заточити метал, зробивши його знову готовим до використання.

Читайте також: Як ефективно заточити бритву в домашніх умовах: три лайфхаки

Використання наждачного паперу

Леза також можна заточити за допомогою наждачки. Слід вибрати дрібнозернистий наждачний папір і нарізати його смужками. Потім, в ньому, слід зробити декілька прорізів. Це допоможе видалити будь-які затуплені краї лез і знову зробити інструменти гострими.

Очищення лез

За допомогою тканини, змоченої в медичному спирті, очистіть леза від залишків бруду та інших забруднень. Це гарантуватиме, що заточується саме лезо, а не тільки залишки на ньому, що призведе до більш ефективного результату. Також дуже важливо ретельно просушити леза, щоб запобігти іржавінню після очищення.

Регулярне обслуговування

Після заточування леза слід зберігати в сухому, чистому місці, а перед кожним використанням перевіряти на наявність будь-яких пошкоджень. Дотримуючись простих профілактичних заходів, можна подовжити час між заточуваннями і довше зберігати інструменти гострими.

Нагадаємо, ми розповіли про методи заточування та збільшення терміну служби бритв.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!