ukr
русский

Чому не можна класти хліб скоринкою донизу: народні прикмети та забобони

Владислав Москаленко

Чому не можна класти хліб скоринкою донизу: народні прикмети та забобони
Прикмети пов'язані з хлібом. Джерело: Pexels

Хліб має величезне культурне значення в різних суспільствах, що призвело до появи численних прикмет і забобонів, пов'язаних з його розміщенням. UAportal розповів, що одне з таких повір'їв застерігає від того, щоб класти його скоринкою донизу.

Негативні наслідки

Згідно з цими прикметами, на тих, хто нехтує цією застережливою практикою, чекає несприятливий результат. Покладання хліба "догори дном" означає порушення сімейної гармонії, внесення хаосу і плутанини, а також порушення взаєморозуміння між близькими людьми.

У багатьох культурах цей вчинок має серйозні наслідки. Наприклад, англійські рибалки століттями дотримувалися цієї традиції, твердо вірячи, що нехтування скоринкою хліба може призвести до трагедії – перекинутого човна, загубленого в морі.

 

Читайте також: Які народні прикмети та забобони пов'язані з хлібом

Дотримання традицій

Щоб відвернути нещастя, дуже важливо дотримуватися правил розміщення хліба. Згідно з традиційними віруваннями, його ніколи не слід класти прямо на голий стіл.

Натомість скатертина, серветка або тарілка є необхідною основою. Сам хліб слід класти скоринкою догори і зберігати у спеціальному кошику, бажано загорнутим у захисну серветку.

Значення зберігання хліба

Окрім простого забобону, хліб має символічне значення, уособлюючи багатство, процвітання і навіть духовне спілкування в християнській традиції. Поспішно чи недбало позбуваючись його, можна накликати на себе та своїх близьких тягар бідності, а також потенційно розірвати захисний зв'язок з вищими силами.

Нагадаємо, що хліб можна замінити індійськими коржиками з цілозернового борошна атта. Їхня унікальність в тому, що чапаті (так називають ці коржики) можна їсти самостійно або наповнювати різними начинками.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!