ukr
русский

Плюси і мінуси будинків з каменю: на що варто звернути уваги при будівництві

Марина Грамович

Плюси і мінуси кам'яного будинку
Плюси і мінуси кам'яного будинку. Джерело: Pexels.com

При будівництві власного житла необхідно детально ознайомитись з характеристиками та властивостями будівельних матеріалів. UAportal розповів про переваги і недоліки будинків з каменю.

Плюси кам'яних будинків

1. Довговічність

Значною перевагою кам'яного будинку є його довговічність. На відміну від дерев'яних конструкцій, кам'яні будинки стійкі до гниття, цвілі і шкідників, що робить їх дуже надійними.

2. Енергозбереження

Камінь має природні ізоляційні властивості, які допомагають підтримувати комфортну температуру всередині будинку протягом усього року. Завдяки цьому витрати на оплату рахунків за електроенергію зменшаться.

3. Зовнішній вигляд

Кам'яні будинки мають елегантний вигляд. 

Читайте також: Як самостійно укласти ламінат вдома: поради щодо ремонту

Мінуси кам'яних будинків

1. Вартість

Будівництво кам'яного дому може бути дорожчим, ніж традиційного з дерев'яним каркасом. Матеріали і праця мають досить високу вартість.

2. Вага

Вага каменю може створювати велике навантаження на фундамент і конструкцію будинку, що вимагає ретельного проєктування і професійного будівництва. Це також може обмежити вибір дизайну.

3. Обслуговування

Хоча камінь довговічний, він все одно потребує регулярного догляду, щоб зберегти свій зовнішній вигляд і структурну цілісність. Постійне усунення потенційних пошкоджень від води – це обов'язковий пункт, який необхідно враховувати власникам таких будинків.

Раніше ми писали про 20 лайфхаків, які допоможуть швидше прибирати квартиру.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!