ukr
русский

Коли і як садити кабачки в 2024 році: найкращі дні для посіву

Марина Грамович

Коли і як садити кабачки в 2024 році: найкращі дні для посіву
Посів насіння кабачків у відкритий ґрунт. Джерело: freepik

Кабачки – універсальна та популярна овочева культура в Україні. UAportal розповів, що незалежно від того, чи є ви досвідченим городником або тільки починаєте, важливо знати найкращий час для посіву насіння кабачків і вирощування розсади у 2024 році.

Посів насіння кабачків у відкритий ґрунт

Кабачки найкраще ростуть при високій температурі, тому дуже важливо висівати насіння у відкритий ґрунт після того, як мине небезпека весняних заморозків і земля прогріється. Згідно з рекомендаціями виробників насіння, ідеальний час для посіву кабачків у більшості регіонів України – з другої половини квітня до червня.

У 2024 році через ранню весну оптимальні дні для посіву кабачків у відкритий ґрунт виглядають наступним чином:

– 15-17 квітня

– 22-24 квітня

– 29-31 квітня

Перед посівом рекомендується замочити насіння кабачків у теплій воді на 12 годин, щоб сприяти швидшому проростанню. Висаджуйте насіння на глибину 3-4 см, акуратно присипаючи його вручну і розпушуючи ґрунт. Відстань між рослинами повинна становити не менше 70 см.

Вибираючи відповідну ділянку для посіву, переконайтеся, що вона сонячна, з родючим і добре дренованим ґрунтом. Оскільки кабачки потребують достатньої кількості вологи, регулярний полив, особливо в спекотну погоду, є важливим для оптимального росту.

Читайте також: Що вирощувати на городі, щоб залучити процвітання та удачу: народні прикмети

Вирощування розсади кабачків

Щоб отримати ранній урожай, розгляньте можливість вирощування розсади. Висівайте насіння на розсаду приблизно за 3-4 тижні до висадки у відкритий ґрунт.

У 2024 році рекомендований термін посіву насіння кабачків на розсаду – перша половина квітня.

Щоб забезпечити найкращі умови для росту розсади, використовуйте індивідуальні горщики або торф'яні стаканчики діаметром не менше 8 см. Важливо наповнити ці ємності легким, пухким і родючим ґрунтом. Висадіть по 2-3 насінини в кожен горщик на глибину 2 см.

Підтримуйте для розсади кабачків температуру +20...+25°C і забезпечте їй отримання світла протягом 12-14 годин щодня. Регулярно поливайте розсаду теплою водою, не допускаючи перезволоження та заливання ґрунту.

Через 25-30 днів, коли мине загроза заморозків, розсаду кабачків, вирощену в індивідуальних горщиках, можна пересаджувати на город. Перед пересадкою бажано поступово загартовувати рослини, виставляючи їх на відкрите повітря.

Нагадаємо, ми вже писали, як визначити зрілість капусти.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!