ukr
русский
Polski

Кава для рослин: як гуща допоможе покращити врожайність та ріст рослин

Марина Грамович

Ніколи не викидайте кавову гущу
Добриво з кавової гущі. Джерело: www.pexels.com

UAportal розповів, як приготувати ефективне добриво з кавової гущі. Використовуючи цей легкодоступний ресурс, ви можете вплинути на ріст ваших рослин.

Для процвітання саду важливо удобрювати садові культури та рослини на різних стадіях їхнього росту. Існують традиційні методи, але використання кавової гущі може стати не менш ефективною альтернативою.

Читайте також: Садівники пояснили, чим треба підживлювати гортензію, щоб отримати гарні блакитні квіти

Кавова гуща слугує органічним добривом, яке дуже цінується багатьма культурами через високий вміст поживних речовин. Завдяки таким цінним елементам, як азот, магній, калій, кальцій і фосфор, вона збагачує і оживляє ґрунт, як ніхто інший.

Які рослини отримують користь від даного добрива? При удобренні кавовою гущею численні рослини демонструють значне покращення росту та продуктивності. Ось деякі з них, які особливо добре розвиваються за допомогою цього добрива: огірки, болгарський перець, помідори, редис, картопля, цибуля та різні види зелені

Крім того, безліч кімнатних рослин також краще цвітуть, коли їх підживлюють кавовою гущею. Гортензії, бегонії, азалії та камелії – надзвичайно добре реагують на цей вид добрива.

Важливо зазначити, що не всі рослини отримують однакову користь від кавової гущі. Кактуси, сукуленти та троянди, особливо зі світлими квітами, не слід удобрювати нею. Кислотні властивості кави можуть перешкоджати оптимальному росту цих рослин, а у випадку з трояндами це може вплинути на колір квітів.

Поради щодо удобрення кавовою гущею

Додавання кавової гущі в ґрунтову суміш при пересадці садових або кімнатних квітів слугує захистом від шкідників і слимаків, а також покращує утримання вологи на рівні коренів. Також це добриво підійде для помідорів. Використовуйте кавову гущу як мульчу або посипайте нею навколо зрілих рослин.

Огірки отримують аналогічні переваги від кавової гущі, використовуючи ті ж методи, що і для помідорів. При підготовці місця для посадки полуниці дуже корисно внести добриво в ґрунт. Змішайте кавову гущу із землею і додайте зверху додатковий шар ґрунту. Ця суміш стане як захист від шкідників, так і забезпечить рослини важливими мікроелементами. 

Нагадаємо, експерти назвали три натуральних засоби, якими можна удобрити фіалки для пишного цвітіння.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!