ukr
русский

Як захистити очі під час роботи за комп'ютером: корисні поради

Марина Грамович

Як захистити очі під час роботи за комп'ютером: корисні поради
Поради щодо захисту очей . Джерело: freepik.com

У сучасну цифрову епоху тривале перебування перед екраном створює проблеми для здоров'я очей. UAportal розповів про ефективні поради, які допоможуть цьому запобігти.

Регулярні перерви

Під час роботи за комп'ютером слід робити регулярні перерви, щоб захистити очі. Рекомендоване правило 20-20-20 передбачає відводити погляд від екрана кожні 20 хвилин, фокусуючись на чомусь у 6 метрах від нього не менше ніж на 20 секунд. Ця дія може значно зменшити напругу і втому очей, пов'язану з тривалим перебуванням перед екраном.

Читайте також: Гірчицю дуже недооцінюють: в чому користь і кому категорично заборонена

Параметри екрана

Регулювання налаштувань екрана комп'ютера має вирішальне значення для захисту очей. Важливо налаштувати яскравість і контрастність екрана на комфортний рівень, оскільки надмірна яскравість може призвести до перенапруження очей. Крім того, використання спеціальних комп'ютерних окулярів для зменшення випромінювання синього світла може допомогти мінімізувати втому очей і порушення сну.

Правильне освітлення

Оптимальне освітлення в робочому просторі має важливе значення для захисту очей під час роботи за комп'ютером. Правильне освітлення не повинно бути занадто яскравим або занадто тьмяним. За відсутності природного світла, використання розсіяного або непрямого освітлення може допомогти зменшити відблиски й створити комфортні умови для роботи.

Ергономічне налаштування

Ергономічне налаштування комп'ютера важливе для запобігання перенапруження очей під час роботи за комп'ютером. Це охоплює дотримання належної відстані між очима та екраном, розташування його на рівні очей, щоб зменшити навантаження на шию, та використання регульованого стільця. Також важливо, щоб клавіатура та миша знаходилися на зручній висоті та в межах досяжності.

Раніше дієтологи назвали продукти, які сприяють накопиченню жиру на животі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!