ukr
русский

Як вирощувати самшит біля будинку без проблем: поради та рекомендації

Марина Грамович

Поради для вирощування кущових рослин
Рекомендації для вирощування самшиту. Джерело: www.pexels.com

Самшит з його чарівним смарагдово-зеленим листям – популярний декоративний кущ, який додає нотку елегантності садам. UAportal пропонує розглянути особливості догляду та розміщення даної рослини біля дому.

Переваги самшиту біля будинку

Самшит має кілька переваг, які можуть зробити його привабливим вибором для посадки біля вашого будинку. Окрім чарівного зовнішнього вигляду, цей універсальний кущ має здатність утримувати вологу, очищати повітря, видаляючи шкідливі речовини.

Недоліки та потенційні ризики

Однією з головних проблем є потенційна шкода, яку він може завдати фундаменту. Самшит має сильну схильність коріння до пошуку вологи, що може призвести до проблем, якщо він росте занадто близько до будівлі. Інший ризик полягає в тому, що листя самшиту може забити водостоки, що може стати проблемою для водовідведення.

Рекомендації щодо посадки самшиту біля будинку

Місце

Самшит процвітає на ділянках з достатньою кількістю сонячного світла і добре дренованим ґрунтом. Важливо вибрати сорт кущів, який не буде захаращувати будинок.

Читайте також: Чому не можна садити хвойні дерева біля хати

Посадка

Належна підготовка ґрунту має вирішальне значення. Викопайте яму, яка у 2-3 рази ширша і глибша, ніж коріння куща самшиту. Змішайте землю з органічним добривом, такі як компост або перегній. Занурте коріння куща у воду на кілька годин, а потім обережно помістіть його в яму, досипаючи ґрунт навколо.

Догляд

Регулярний полив є дуже важливим, особливо у спекотні та сухі погодні умови. Обрізка може допомогти зберегти естетичну привабливість і компактність. Внесення добрив також необхідне для підтримки здорового росту. Крім того, через сприйнятливість самшиту до хвороб та шкідників, не слід забувати про періодичні огляди та проводити обробку.

Нагадаємо, ми вже писали, як правильно обрізати дерева та кущі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!