ukr
русский
Polski

Як зрозуміти, що людина бреше: дієві лайфхаки

Владислав Москаленко

Розуміння ключових методів виявлення обману
Ефективні способи виявлення брехні. Джерело: www.pexels.com

Коли виникає підозра на нечесність, дуже важливо використовувати ефективні методи, які допоможуть дізнатися правду. UAportal підготував базові техніки для виявлення брехні та фальші.

Спостереження за мовою тіла та мімікою

Спілкуючись з людиною слід звертати пильну увагу на мову її тіла та вираз обличчя. Ознаки нервозності, такі як метушливість, уникнення зорового контакту та невідповідна мова тіла, можуть бути індикаторами брехні.

Також варто звертати увагу на мікровирази – швидкоплинні вирази обличчя, що тривають частки секунди і можуть видати справжні емоції. Розуміння та аналіз цих невербальних сигналів може допомогти визначити правдивість висловлювань. 

Виявлення невідповідностей у заявах

Люди, що брешуть, часто намагаються зберегти послідовну та незмінну історію, але це може призвести до розбіжностей у їхніх твердженнях.

Читайте також: Як швидко розпізнати брехню: пʼять простих порад

Пильна увага до конкретних подій і деталей у поєднанні зі здатністю виявляти будь-які протиріччя або коливання в їхніх розповідях може викрити нечесність. 

Використання стратегічного мовчання

Стратегічне використання мовчання під час комунікативних обмінів може спонукати людей до розкриття додаткової інформації. Коли люди стикаються з неправдою, вони можуть сприймати тривалу паузу як дискомфорт, що змушує їх надмірно пояснювати або ненавмисно розкривати суперечливі аспекти своєї аргументації.

Нагадаємо, ми розповіли, як розкрити справжню сутність співрозмовника.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!