ukr
русский
Polski

Як позбутися цвілі у вазонах: Ефективні методи

Марина Грамович

Як позбутися цвілі у вазонах: Ефективні методи
Способи позбутися цвілі у вазонах. Джерело: freepik.com

Поява цвілі у квіткових горщиках може бути поширеною проблемою для власників рослин. UAportal зібрав практичні поради щодо ефективної боротьби з пліснявою.

Використання оцту

Використання оцту є ефективним методом позбавлення від цвілі у вазонах. Суміш з рівних частин оцту і води можна приготувати в пульверизаторі й ретельно обприскати уражені ділянки. Рекомендується залишити суміш на кілька годин, перш ніж зчищати цвіль щіткою.

Належна вентиляція

Забезпечення належної вентиляції має вирішальне значення для запобігання появі цвілі у вазонах. Цвіль має тенденцію процвітати в темному, вологому середовищі, тому забезпечення достатнього потоку повітря може допомогти запобігти її росту. Розміщення вазонів у місцях, де є хороший приплив повітря, або використання вентиляторів для циркуляції повітря навколо рослин може бути корисним.

Читайте також: Шість помилок, які загублять розсаду

Перекис водню

Усунення цвілі з вазонів за допомогою перекису водню – ще один ефективний метод. Рекомендується змішати одну частину перекису водню з чотирма частинами води й нанести розчин на запліснявілі ділянки. Залиште його на 10-15 хвилин, потім почистьте горщики щіткою, ретельно промийте і повністю висушіть.

Регулярне чищення та догляд

Регулярне чищення та догляд за вазонами мають важливе значення для запобігання утворенню цвілі. Рекомендується мити горщики м'яким мильним розчином і переконатися, що вони повністю висохли, перш ніж пересаджувати рослини. Крім того, для догляду за вазонами й рослинами дуже важливо регулярно оглядати їх, щоб вчасно виявити будь-які ознаки появи цвілі й швидко вжити заходів для її усунення.

Нагадаємо, що кожна любителька квітів прагне, щоб її вазони були найпишніші, найкрасивіші та здорові. Але чи знали ви, що недорога спеція, яку кожна господиня використовує для випічки, може допомогти виростити ідеальні квіти на підвіконні?

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!