ukr
русский

Як ефективно видалити мох і лишайник з плодових дерев: поради експертів

Марина Грамович

Як ефективно видалити мох і лишайник з плодових дерев: поради експертів
Як успішно позбутися моху та лишайників на плодових деревах. Джерело: freepik

Видалення моху та лишайників з плодових дерев може допомогти покращити їхній розвиток. UAportal розповів кілька ефективних методів, як позбутися цих зелених наростів.

Щоб ефективно усунути мох і лишайник з дерев, важливо діяти до того, як почнуть з'являтися бруньки – ранньою весною (березень) або пізньою осінню (листопад). Так ви зможете уникнути заподіяння шкоди рослині.

Одним з популярних і доступних народних засобів від моху на деревах є залізний купорос. Це надійне рішення передбачає приготування 5% суміші шляхом розчинення 500 грамів залізного купоросу в 10 літрах води. Нанесіть цей розчин на стовбури та скелетні гілки уражених дерев. Приблизно через тиждень ви помітите, що лишайники та мох опадають природним чином, і їх легко зішкребти дерев'яною лопаткою. Не забудьте також обробити ґрунт під деревом, оскільки залізний купорос діє як профілактичний засіб проти ґрунтових захворювань.

Читайте також: Експерт із садівництва назвав два прості кроки для густого газону

Ще одним традиційним методом боротьби з мохом на деревах є використання солі. Зробіть суміш з 1 кілограма солі, 2 кілограмів деревної золи та натертих на тертці шматочків 2 господарських мил. Додайте до суміші 10 літрів гарячої води, доведіть до кипіння, дайте охолонути, а потім нанесіть склад на стовбури дерев.

Коли лишайники та мох розпадуться, вручну видаліть залишки і приступайте до побілки дерев. Наносити побілку слід рівномірно на стовбури дерев, коли погода суха, а температура повітря тримається вище 2 градусів тепла.

Нагадаємо, ми вже писали, як правильно доглядати за газоном.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!