ukr
русский

Чорний чи зелений: який чай смачніший та корисніший

Марина Грамович

Чорний чи зелений чай?
Чорний чи зелений чай. Джерело: UAPortal

Зелений і чорний чай відрізняються рівнем ферментації, вмістом кофеїну, смаковими характеристиками тощо. UAportal розібрався в процесі виробництва кожного виду напою та як це впливає на його характеристики.

Рівень ферментації

Зелений і чорний чай відрізняються рівнем ферментації Зелений майже не піддається цьому процесу, тоді як чорний окислюється повністю. Ця різниця обумовлює світліший колір зеленого чаю з делікатним смаком, і сильніший аромат та темніший колір чорного.

Вміст кофеїну

Зелений чай, як правило, містить менше кофеїну, ніж чорний. Це робить зелений чай гарним варіантом для тих, хто прагне обмежити споживання кофеїну, тоді як чорний чай забезпечує більший заряд енергії.

Користь для здоров'я

Обидва види чаю приносять необияку користь для здоров'я. Зелений чай славиться високим вмістом антиоксидантів, зокрема катехінів, які допомагають знизити ризик різних захворювань. Тоді як чорний чай має позитивний вплив на серцево-судинну систему та здоров'я кишківника.

Читайте також: Чай чи кава: який напій краще підходить для сніданку чи вечері

Смаки

Зелений чай відомий своїм широким спектром тонких і вишуканих смаків, часто з квітковими, рослинними і трав'янистими нотками. Тим часом, чорний пропонує більш сильні і виразні смаки, часто з солодовим, фруктовим або навіть димним відтінком.

Виробництво

Процес виробництва зеленого і чорного чаю суттєво відрізняється. Листя зеленого піддається мінімальній обробці – його зазвичай обсмажують на сковороді або пропарюють, щоб не допустити окислення. В той час як листя чорного чаю повністю піддається ферментації перед обробкою, що зумовлює появу виразного аромату і насиченого кольору, характерних для цього виду.

Нагадаємо, раніше ми писали про 5 речей, які не можна робити вранці, щоб не нашкодити здоров'ю.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал !