русский
Наука

Вчені попереджають про зв'язок футболу зі значним зниженням функцій мозку: дослідження

Анастасія Крищук

Вчені попереджають про зв'язок футболу зі значним зниженням функцій мозку: дослідження
Зв'язок футболу зі значним зниженням функцій мозку

Науковці встановили, що футбол може призводити до погіршення функцій мозку. Нові висновки були представлені на щорічній зустрічі Радіологічного товариства Північної Америки (RSNA).

Вчені пов’язують футбольний удар головою, техніку, за якої гравці б’ють по м’ячу головою, і помітне зниження як мікроструктури, так і функціональності мозку протягом проміжку часу. Про це повідомляє SCITECHDAILY.

У той час як попередні дослідження вивчали несприятливий вплив на мозок, пов’язаний з футболом в один момент часу, це нове дослідження розглядало зміни мозку протягом двох років.

Читайте також: Чому стояти у планці понад 10 секунд – безглуздо

Дослідження включало 148 молодих дорослих футболістів-любителів (середній вік 27 років, 26% жінок). Дослідницька група розробила спеціалізований опитувальник для гравців, щоб визначити, як часто вони б'ють по футбольному м'ячу головою.

Гравці оцінювали вербальне навчання та пам'ять, а також пройшли дифузійну тензорну візуалізацію (DTI), метод МРТ, під час реєстрації та через два роки. DTI характеризує мікроструктуру мозку шляхом відстеження мікроскопічного руху молекул води крізь тканину.

Група футболістів, які відбивали м'яч головою понад 1500 разів за два роки продемонструвала збільшення дифузії в лобових областях білої речовини та зниження індексу орієнтаційної дисперсії (міра організації мозку) у певних областях мозку.

Увага! Цей контент має виключно інформаційний характер і не містить жодних медичних порад. З приводу прийому ліків, встановлення діагнозів та інших медичних порад зверніться до лікаря.

Нагадаємо, раніше ми писали про 5 речей, які не можна робити вранці, щоб не нашкодити здоров'ю.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!