русский
Polski
Лайфхаки

Як підготувати та підживити троянди до зими, щоб вони не ослабли через морози

Ігор Романько

Як приховати та удобрити троянди перед зимою
Як приховати та удобрити троянди перед зимою

Троянда – це справжня королева саду, і важливо вжити заходи у листопаді, щоб забезпечити їй відмінний вигляд і зберегти її в зимовий період.

Усі види троянд потребують підготовки до зими, існують різні способи цього досягнути, але вони всі базуються на загальних принципах, пише сайт vesti.ua.

Читайте також: Експерти пояснили, як захистити троянди від хвороб восени

Перш ніж виконати укриття троянд, рослину потрібно підготувати. Виконайте наступні дії:

  1. Приберіть усі сухі та пошкоджені частини рослини.
  2. Обріжте недозрілі верхівки.
  3. Видаліть квітучі пагони з бутонами.
  4. Обробіть кущ спеціальними засобами від шкідників та грибка.

До того як вкрити троянди на зиму, вони повинні бути добре підживлені. Рослини витрачають багато поживних речовин у теплий період року, тому осінній підживлення є важливим. Вам знадобиться фосфор, кальцій та калій. Застосування азотних добрив не рекомендується, оскільки вони сприяють нарощуванню зеленої маси.

Рецепт на осіннє підживлення: розчиніть 16 г монофосфату калію та 15 г суперфосфату в одному відрі води. Або в іншому варіанті, розчиніть 25 г суперфосфату, 2,5 г борної кислоти та 10 г сірчанокислого калію в одному відрі води. Отриманий розчин додайте під кожен кущ, не більше ніж 4-5 літрів на один кущ.

Якщо ви хочете уникнути хімічних добрив, можна використовувати деревну золу (3 літри на 1 кв.м ґрунту) під кожним рослинним кущем.

Існують два основних способи укриття троянд на зиму:

Спосіб 1 (для м'яких зим): Мульчування навколо троянди. В ідеалі, як мульчу можна використовувати деревну кору, сухе листя або тирсу. Гілки хвойних дерев розташовуємо поверх мульчі, вони затримають сніг і забезпечать рослину сухим та повітряним укриттям. Перед мульчуванням, обов'язково обріжте кущ на висоту не менше 20 см.

Спосіб 2: Використовуючи опори, плівку, мульчу та мотузку. Встановіть щонайменше 4 опори навколо куща. Прикріпіть плівку до однієї з опор, а потім обмотайте рослину кількома шарами плівки. Плівку розмістіть так, щоб вона була на 10-15 см вище куща. Посипте мульчу всередину конструкції.

Для плетистих троянд існують свої правила укриття, оскільки їхні пагони не можна сильно обрізати. Перш за все, обережно зніміть плеті троянд з опор та покладіть соснові гілки під них. Це створить захисний шар. Альтернативно, пагони можна зібрати в сніп та підгорнути до землі. На них можна встановити навіс з плівки або синтетичного утеплювача. У цьому випадку слід уникати використання поліетилену, оскільки він може створити парниковий ефект, що може завдати шкоди рослинам.

Важливо пам'ятати, що укриття троянд слід виконувати у відповідний момент, адже перегрів рослин в укритті може завдати шкоди їхнім брунькам.

Нагадаємо, ми розповіли про 5 корисних порад щодо догляду за кімнатними рослинами восени.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!