ukr
русский

"Ядерні крокодили" розплодилися біля АЕС у США (фото)

Билім Олена

'Ядерні крокодили' розплодилися біля АЕС у США (фото)
Крокодили, що живуть біля АЕС у США. Джерело: FPL

На американській атомній електростанції Теркі-Пойнт у Флориді розплодилися гострорилі крокодили, вид, що вважався зникаючим.

За даними компанії NextEra Energy, що управляє АЕС, у каналах та водоймах Теркі-Пойнт мешкають щонайменше 400 дорослих рептилій. Це майже вчетверо більше, ніж у 1992 році, пише Naples Daily News.

Ми писали ще про таке: У гігантській печері в США науковці знайшли два нових стародавніх види акул

Перше крокодиляче яйце біля АЕС виявили 1978 року. Невдовзі з'ясувалося, що воно належить рідкісному гострорилому крокодилові. Тоді цей вид вважався зникаючим, і за його винищення у штаті Флорида передбачалося покарання.

''Ядерні крокодили'' розплодилися біля АЕС у США (фото)
Крокодили, що живуть біля АЕС у США. Джерело: LEAH VOSS/TCPALM
''Ядерні крокодили'' розплодилися біля АЕС у США (фото)
Крокодили, що живуть біля АЕС у США. Джерело: ANDREW WEST/THE NEWS-PRESS

Енергетична компанія не стала позбавлятися яйця, а натомість найняла команду біологів для спостереження за рептиліями. З того часу фахівці відстежують зростання популяції, допомагають крокодилам будувати гнізда і вимірюють дитинчат, що вилупилися.

Гострорилі крокодили зустрічаються від Флориди до півночі Південної Америки. Як правило, їхня довжина не перевищує трьох-чотирьох метрів. Цей вид не вважається небезпечним для людей, адже за всю історію США був зафіксований лише один випадок нападу гострого крокодила на людину, який стався у 2014 році. Обидва постраждалі залишилися живими.

''Ядерні крокодили'' розплодилися біля АЕС у США (фото)
Крокодили, що живуть біля АЕС у США. Джерело: FPL
''Ядерні крокодили'' розплодилися біля АЕС у США (фото)
Крокодили, що живуть біля АЕС у США. Джерело: JACK HARDMAN/THE NEWS-PRESS, JACK HARDMAN/THE NEWS-PRESS

Популяція крокодилів на АЕС Теркі-Пойнт продовжує зростати, і це несе певні ризики. З одного боку, крокодили можуть пошкодити обладнання станції. З іншого боку, присутність цих рептилій може негативно вплинути на навколишнє середовище.

Енергетична компанія NextEra Energy запевняє, що робить все можливе, щоб мінімізувати ризики, пов'язані з присутністю крокодилів на АЕС. 

Нагадаємо, науковці запідозрили самку ската у вагітності від самця акули.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!