ukr
русский
English

У Великій Британії знайшли рідкісну золоту застібку для сукні віком 3000 років (фото)

Билім Олена

У Великій Британії знайшли рідкісну золоту застібку для сукні віком 3000 років (фото)
Намистина, що зображує смерть. Джерело: Ден Кітвуд/Getty Images

Британський музей повідомив про нові археологічні знахідки, які були внесені до списку Portable Antiquities Scheme (PAS) - програми, в рамках якої реєструються артефакти, знайдені звичайними людьми.

Однією з найцікавіших знахідок стала мініатюрна дерев'яна фігурка, знайдена на березі Темзи в Лондоні. Жінка, яка знайшла її, Кароліна Наннелі, повідомила, що фігурка має два обличчя: з одного боку - людський череп, з іншого - жіноче обличчя, пише The Guardian.

Також читайте: У Данії археологи під могилою знайшли ножа з найдавнішими рунами: знахідці 2 тисячі років (фото)

У Великій Британії знайшли рідкісну золоту застібку для сукні віком 3000 років (фото)
Золота застібка для сукні. Джерело: Ден Кітвуд/Getty Images

На думку дослідників, це посилання на крилату фразу Memento mori ("Пам'ятай про смерть"), яка нагадує про тлінність буття і неминучість смерті.

Крім того, на цьому ж місці були знайдені чотки, вирізані з кістки. Вони датуються приблизно 1450 роком і знаходяться в чудовому стані.

Ще однією цікавою знахідкою стала золота застібка для сукні, знайдена шукачем скарбів Джонатаном Нідемом на ораному полі в Стаффордширі.

Експерти встановили, що застібка була зроблена в Ірландії близько 3 тис. років тому. Вона є однією з семи подібних застібок, виявлених в Англії та Уельсі, і однією з тих, що найкраще збереглися.

Раніше у Британії виявили дивовижний римський додекаедр.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!