ukr
русский
English

У Швеції знайшли жуйку віком 10 тисяч років: показує, які проблеми з зубами мали древні люди

Ціхоцька Марія

У Швеції знайшли жуйку віком 10 тисяч років: показує, які проблеми з зубами мали древні люди
Древня жуйка. Джерело: New Atlas

Близько 10 тисяч років тому на території нинішньої Швеції група мисливців-збирачів жувала жуйку з березової смоли. Аналіз цієї жуйки, проведений науковцями, показав, що стародавні люди страждали від проблем із зубами, схожих на ті, які є у сучасних людей.

Дослідники з Університету Мерсина в Туреччині та Стамбульського університету використовували передові технології для вилучення ДНК зі зразків жуйки. Їм вдалося виявити, що жуйку жували підлітки, які їли оленину, форель і фундук. У смолі також були знайдені бактерії, які спричиняють стоматологічні захворювання, зокрема пародонтит і карієс. Про це пише New Atlas.

Приблизно 70-80% членів групи мисливців-збирачів страждали від захворювань ясен. На думку вчених, це могло бути пов'язано з тим, що стародавні люди використовували зуби як інструменти, наприклад, для створення одягу з хутра. Це могло привести до пошкодження ясен і поширення бактерій.

Також читайте: Біля Австралії знайшли давнє затоплене поселення, де колись жило пів мільйона людей

Крім того, у смолі були виявлені сліди інших продуктів харчування, зокрема яблук, рудої лисиці, сірого вовка та омели. На думку вчених, ці сліди могли залишитися на зубах стародавніх людей після того, як вони їли цю їжу.

Це дослідження дає уявлення про те, як жили стародавні люди. Воно також показує, що проблеми із зубами є давньою проблемою людства.

Нагадаємо, вздовж маршруту "Потягу майя" знайшли поховальну урну з зображенням бога кукурудзи.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!