ukr
русский
English

У Помпеях виявили фреску віком 2000 років чудовому стані

Ціхоцька Марія

У Помпеях виявили фреску віком 2000 років чудовому стані
На розписі зображені міфологічні персонажі Фрікс і Гелла (або Еллі) з давньогрецьких переказів. Джерело: Arkeonews

У Помпеях археологи виявили стародавню фреску, якій понад 2 тисячі років. На розписі зображені міфологічні персонажі Фрікс і Гелла (або Еллі) з давньогрецьких переказів.

Міф розповідає про брата і сестру, які втікають з рідного дому, вигнаних злою мачухою, яка прагнула їх смерті. Діти рятуються завдяки богині Гері, сідаючи на барана з золотим руном. Про це пише Arkeonews.

Проте Гелла зісковзує з тварини і топиться у протоці між Європою та Азією, відтоді названій Геллеспонтом. Фреска зображує цей момент - Гелла зникає у хвилях, в той час як Фрікс лишається живим.

Також читайте: В Англії знайшли неймовірно рідкісний артефакт із зображенням римського бога багатства (фото)

За словами директора Помпейського археологічного парку Габріеля Цухтрігеля, ця знахідка - не просто ілюстрація давньогрецької міфології, а відчутний зв'язок з буденним життям помпейців. Фреска дивовижної збереженості прикрашала невеличкий, але багато оздоблений будинок. Цухтрігель називає її "міфом, типовим для Стародавньої Греції та одночасно для Помпеї, де грецькі міфи присутні в усіх оселях".

Також виявлено інші твори мистецтва, зокрема натюрморти та жіночі портрети, які збагачують цей археологічний об'єкт. Науковці сподіваються найближчим часом відкрити ці будинки для широкого загалу.

Нагадаємо, в Англії знайшли село, яке за невідомих причин зникло 500 років тому.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!