ukr
русский
Polski
English

У Греції знайшли чудово збережені останки чоловіка, який загинув від цунамі 3600 років тому

Ціхоцька Марія

У Греції знайшли чудово збережені останки чоловіка, який загинув від цунамі 3600 років тому
У Греції знайшли чудово збережені останки чоловіка, який загинув від цунамі

Міжнародна група вчених знайшла останки молодого чоловіка, який загинув приблизно 3 600 років тому внаслідок цунамі, спричиненого виверженням вулкана Тера на острові Санторіні.

Попередні дослідження свідчили про те, що виверження вулкана Тера було значущою подією, яку пов'язують із занепадом міноської цивілізації (бронзова доба) на острові Крит. Це виверження сталося приблизно між 1600 і 1500 роками до нашої ери. Санторіні розташований у східному Середземномор’ї, на північ від Криту, між південною Грецією та південною Туреччиною.

Про це пише Факти.

Хоча є свідчення виверження вулкана, інформації про цунамі обмаль. Це пояснюється тим, що цунамі зазвичай призводить до зникнення уламків та тіл у морі, залишаючи мало слідів на березі. З цієї причини рештки жертв цього цунамі досі не були знайдені.

Читайте також: У В’єтнамі вперше виявлені людські останки віком 10 000 років (фото)

Скелет молодого чоловіка було виявлено під час розкопок в районі, відомому як Чешме-Багларарасі, на березі затоки Чешме на заході Туреччини. На цьому місці вже кілька років знаходять артефакти пізньої бронзової доби. Однак тільки недавно вдалося виявити сліди цунамі - шари попелу та сміття, які не були вимиті назад у море.

Крім решток чоловіка, дослідники також знайшли скелет собаки. Радіовуглецеве датування підтвердило, що обидва скелети належать до періоду не раніше 1612 року до нашої ери.

Нагадаємо, у Єгипті знайшли поховане під пісками місто віком 3000 років: найбільше, яке коли-небудь знаходили.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!