ukr
русский

В Африці знайшли озеро, що є "бомбою уповільненої дії": може вибухнути й випустити смертоносну хмару газу

Билім Олена

В Африці знайшли озеро, що є 'бомбою уповільненої дії': може вибухнути й випустити смертоносну хмару газу
Озеро Ківу в Руанді. Джерело: safarisrwandasafari.com

Озеро Ківу, розташоване на кордоні між Руандою та Демократичною Республікою Конго, є одним з Великих африканських озер і має потенційну загрозу через свою геологічну особливість. Ця водойма знаходиться на Східно-Африканському рифті, де тектонічні плити створюють гарячі джерела, що насичують озеро вуглекислим газом (CO2) і метаном.

Накопичення газів у глибинах озера створює ризик раптового вибуху, подібного до тих, що сталися на озерах Ніос і Монун у Камеруні. Озеро Ківу, з його розмірами - 90 км у довжину, 50 км у ширину і 475 м у глибину, містить значно більше газів, ніж ці два озера, пише Live Science.

Вас також зацікавить: Надзвичайно рідкісну чорну діру знайшли в центрі нашої галактики

Згідно з професором Сергієм Кацевим з Університету Міннесоти, верхні шари води в озері Ківу регулярно змішуються, тоді як нижні шари залишаються застійними, що сприяє накопиченню газів на глибинах понад 260 метрів. За оцінками, на дні озера зберігається 300 кубічних кілометрів CO2 і 60 кубічних кілометрів метану.

В Африці знайшли озеро, що є ''бомбою уповільненої дії'': може вибухнути й випустити смертоносну хмару газу
Озеро Ківу в Африці. Джерело: t.me/Crimeanwind

Інженер Філіп Моркель попереджає, що при насиченні нижнього шару води до 100% може відбутися спонтанний вибух, який вивільнить смертельну хмару газу. Цей вибух може мати катастрофічні наслідки для густонаселеного регіону навколо озера.

Планується видобуток метану з озера для виробництва електроенергії, що може допомогти зменшити ризик катастрофи. Проте необхідні подальші дослідження та заходи безпеки для захисту місцевого населення від потенційної загрози.

Раніше науковці зробили несподіване відкриття причин масової загибелі людей у Помпеях.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!