ukr
русский

Знищили 99% ракових клітин: науковці відкрили новий спосіб лікування раку

Билім Олена

Знищили 99% ракових клітин: науковці відкрили новий спосіб лікування раку
Лікування ракових пухлин. Джерело: Tim Miroshnichenko/pexels.com

Учені з Університету Райса, Техаського університету A&M і Техаського університету розробили новий спосіб лікування раку, який може бути ефективнішим і менш токсичним, ніж існуючі методи.

Новий метод заснований на використанні молекул аміноціаніну, які синхронно вібрують під дією ближнього інфрачервоного світла. Ці вібрації достатні, щоб розірвати мембрани ракових клітин, вбивши їх, пише sciencealert.

Також читайте: Що може врятувати від раку?

У лабораторних тестах новий метод показав 99-відсотковий показник руйнування ракових клітин. Він також був випробуваний на мишах з пухлинами меланоми, і половина тварин залишилася без раку.

"Це ціле нове покоління молекулярних машин, які ми називаємо молекулярними відбійними молотками", — каже хімік Джеймс Тур з Університету Райса.

"Вони рухаються більш ніж у мільйон разів швидше, ніж колишні двигуни типу Feringa, і їх можна активувати ближнім інфрачервоним світлом, а не видимим світлом".

Використання ближнього інфрачервоного світла є важливим, оскільки воно дозволяє вченим проникати глибше в організм. Це означає, що новий метод можна використовувати для лікування раку кісток і органів, які важко дістатися за допомогою інших методів лікування.

Дослідники ще працюють над вдосконаленням нового методу, але вони вважають, що він має потенціал стати революційним в лікуванні раку.

Раніше науковці попередили про новий вид раку, який поширюється як вірус.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!