ukr
русский
English

Науковці заявили про нову планету в Сонячній системі, яка "ховається"

Билім Олена

Науковці заявили про нову планету в Сонячній системі, яка 'ховається'
Планета, ілюстративне зображення. Джерело: Daniel Frank/pexels.com

Планета Дев'ять, також відома як Планета X, - це потенційна планета, яка обертається у зовнішніх межах Сонячної системи за орбітою карликової планети Плутон.

Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту оприлюднили нове дослідження, яке проливає світло на ймовірне розташування дев'ятої планети Сонячної системи, пише ScienceAlert.

Читайте також: Вперше астрономи побачили галактику, в якій немає жодної зірки

Хоча сама планета досі не виявлена, дослідники, використовуючи дані телескопів Pan-STARRS, значно звузили коло можливих місць її пошуку.

Де ж може ховатися дев'ята планета?

Згідно з дослідженням, планета, якщо вона існує, знаходиться на відстані понад 500 астрономічних одиниць від Сонця, що в 500 разів більше, ніж відстань від Землі до Сонця. Її маса, ймовірно, становить 6,6 маси Землі.

Вчені стверджують, що 20% невивчених регіонів у зовнішній Сонячній системі залишаються перспективними для пошуків. Нові спостереження з телескопа в Обсерваторії імені Віри Рубін, який знаходиться на стадії будівництва, можуть значно допомогти у цій справі. 

Відкриття дев'ятої планети стане значним кроком у нашому розумінні Сонячної системи. Ця планета, п'ята за величиною, може пояснити дивні орбіти об'єктів у зовнішній Сонячній системі, які досі залишаються загадкою. 

Раніше вчені знайшли планету з океанами лави всього в 73 світлових роках від нас.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!