ukr
русский
English

Науковці розкрили дивну рису котів: "У вашому дворі живе неперебірливий вбивця"

Билім Олена

Науковці розкрили дивну рису котів: 'У вашому дворі живе неперебірливий вбивця'
Коти на полюванні

Нове дослідження показало, що домашні коти, які вільно гуляють на вулиці, є одними з найбільших хижаків у світі. Вони вбивають або виловлюють понад 2000 різних видів тварин, включаючи 347 видів, які перебувають під загрозою зникнення.

Більшість жертв котів - це птахи, рептилії та ссавці. Миші та щури є постійними представниками котячого меню, але кішки також можуть ловити велику дичину, наприклад, ему, зелених морських черепах.

Читайте також: Науковці сказали, що станеться із собаками, якщо зникнуть люди

Згідно з новим аналізом, проведеним екологом Університету Оберн Крістофером Лепчиком та його колегами, коти "є хитрими м’ясоїдними тваринами, які їдять понад 2000 різних видів у всьому світі. З цієї здобичі 347 занесено до списку видів, що вимагають збереження, а деякі вже класифікуються як вимерлі", пише sciencealert.

"Насправді ми не знаємо жодного іншого ссавця, який їсть стільки різних видів", — сказали науковці.

Дослідники попереджають, що аналіз, ймовірно, недооцінює справжній діапазон хижацтва котів. Це тому, що включені дослідження часто намагалися чітко визначити види жертв і класифікували багато видів як "невідомі".

Крім того, дослідники вважають, що більшість досліджень "котячих дієт" проводилися в Австралії та Північній Америці, залишаючи тропічні регіони та гарячі точки біорізноманіття в Азії, Африці та Південній Америці майже не врахованими.

Власників котів закликають тримати своїх улюбленців удома, щоб захистити як самих котів, так і навколишню дику природу. 

Раніше фахівці сказали, як надовго можна залишити кота наодинці.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!