ukr
русский

Вчені виявили, що куріння спричиняє зменшення мозку

Анастасія Крищук

Вчені виявили, що куріння спричиняє зменшення мозку
Куріння спричиняє зменшення мозку

Дослідження Вашингтонського університету показує, що куріння зменшує мозок і прискорює його старіння. Процес незворотній навіть після відмови від нікотину.

Дослідження проводили вчені Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі. Відмова від куріння запобігає подальшій втраті мозкової тканини, але все ж припинення куріння не повертає мозок до початкового розміру, повідомляє SciTechDaily.

Дослідження допомагає пояснити, чому курці піддаються високому ризику вікового зниження когнітивних функцій і хвороби Альцгеймера. Розмір мозку, і поведінка щодо паління є спадковими. Близько половини ризику паління людини можна пояснити його генами.

Читайте також: Чому стояти у планці понад 10 секунд – безглуздо

Зв’язок між курінням і об’ємом мозку залежав від дози: чим більше пачок людина викурює на день, тим менший об’єм його чи її мозку. Дослідники визначили послідовність подій: генетична схильність призводить до куріння, що призводить до зменшення об’єму мозку.

Зменшення об’єму мозку відповідає прискореному старінню. Старіння та куріння є факторами ризику розвитку деменції.

Увага! Цей контент має виключно інформаційний характер і не містить жодних медичних порад. З приводу прийому ліків, встановлення діагнозів та інших медичних порад зверніться до лікаря.

Нагадаємо, раніше ми писали про 5 речей, які не можна робити вранці, щоб не нашкодити здоров'ю.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!