ukr
русский
English

Науковці назвали причини постійної втоми

Билім Олена

Науковці назвали причини постійної втоми
Втомлена жінка. Джерело: Liza Summer/pexels.com

Вчені з Національного інституту неврологічних розладів та інсульту (США) під керівництвом Авіндра Натха зробили значний крок у розумінні міалгічного енцефаломієліту/синдрому хронічної втоми (ME/CFS).

Дослідження, опубліковане в журналі Science, дає чітке уявлення про те, що подібний синдром – це не вигадка, а біологічно обґрунтоване захворювання, яке має чіткі відмінності в активності мозку, імунних реакціях та інших аспектах у порівнянні зі здоровими людьми.

Читайте також: Ставте досяжні цілі: топ-5 способів, як підвищити продуктивність

Це відкриття несе значне полегшення для людей, які борються з синдромом хронічної втоми, адже воно надає наукове підґрунтя для розуміння їхнього стану.

Дослідження охопило 17 людей з таким синдромом та 21 здорову людину. Результати показали:

  • Зниження активності в областях мозку, пов'язаних з контролем руху. Це може пояснити втому після навантаження, яка є одним з основних симптомів ME/CFS.
  • Підвищену частоту серцевих скорочень і порушення артеріального тиску. Це свідчить про аномалії вегетативної нервової системи.
  • Підвищений рівень білка PD-1 на Т-клітинах. Це може свідчити про те, що імунна система намагається боротися з невідомим збудником.

Вчені припускають, що синдром хронічної втоми може бути передусім хворобою мозку, де сигнали "стоп" обмежують фізичну активність.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно медитувати, якщо ви початківець.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!