ukr
русский

ТЦК більше не вручатимуть повістки?: В Україні планують кардинально змінити підхід до мобілізації

Ігор Романько

Міноборони планує рекрутувати військовозобов'язаних добровільно, а не через повістки
Міноборони планує рекрутувати військовозобов'язаних добровільно, а не через повістки

Міністерство оборони України розпочало реалізацію нового проєкту щодо призову громадян на військову службу. Нововведення передбачає привабливішу систему мобілізації, порівняно з традиційними повістками, оскільки цей метод дозволить залучати в армійські підрозділи фахівців з вузьким профілем, що є складним завданням під час звичайної мобілізації.

Про це розповів адвокат Сергій Гула. Згідно з інформацією адвоката, відомство взяло під крило рекрутингові компанії з метою полегшити мобілізацію без залучення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також: Які види повісток можуть вручати на вулиці та як їх заповнювати

За цією системою представники компаній з працевлаштування будуть безпосередньо співпрацювати з військовими частинами. Одночасно персональні дані кандидатів не будуть передаватися територіальним центрам комплектування. Важливою деталлю є те, що відмова від пропозиції не призведе до автоматичної вручення повістки та примусової мобілізації за місцем перебування.

Потенційні військовослужбовці матимуть можливість взаємодії лише з фахівцями-рекрутерами, і вони зможуть відмовитися, якщо вакансія не відповідає їхнім побажанням.

За словами адвоката, компанії рекрутери будуть надавати свої послуги безкоштовно у вигляді підтримки армії. Міністерство оборони також планує продовжити переговори із іншими компаніями з ринку працевлаштування.

Нагадаємо, раніше в Україні затвердили новий перелік захворювань та станів, згідно з яким оцінюється придатність до військової служби. Також за цим переліком впорядковано проходження служби обмежено придатними.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!