ukr
русский
English

Три рослини, які потрібно обрізати у лютому для здорового росту та плідного цвітіння

Билім Олена

Три рослини, які потрібно обрізати у лютому для здорового росту та плідного цвітіння
Обрізка кущів

Хоча лютий – це пізня зима, садівники вже можуть розпочати підготовку до весняного та літнього сезону. Однією з ключових задач цього місяця є обрізка певних видів рослин.

Обрізка покращує здоров'я рослин, пропускаючи повітря та стимулюючи цвітіння. Вона також стає легшою в лютому, коли гілки чітко видно без листя.

Однак важливо знати, які рослини обрізати, адже неправильна обрізка може їм нашкодити. Фахівці з садівництва Jacksons Nurseries поділилися з Express списком трьох поширених рослин, які потребують обрізки в лютому.

Також читайте: Лише зашкодите: садівники назвали рослини, які не можна чіпати взимку

1. Рододендрони:

Ви можете обрізати рододендрони, які стали неохайними, занадто великими або цвітуть менш рясно. Оберіть безморозний день і обріжте гілки до місця розгалуження. Видаліть внутрішні гілки, на які не потрапляє світло, а також хворі стебла. Мета обрізки – підтримувати природну форму рододендрона та забезпечити циркуляцію повітря.

2. Ранньоквітучі листопадні кущі:

Щорічна обрізка цих кущів стимулює сильний ріст і рясне цвітіння. Обрізайте лише ті кущі, які вже закінчили цвітіння в лютому. Уникайте обрізки кущів, які цвітуть у березні-травні, до кінця їх цвітіння. Мета обрізки – створити відкриту, повітряну форму куща, що забезпечить циркуляцію повітря.

3. Гліцинія:

Гліцинія потребує регулярної обрізки, і лютий – ідеальний час для цього. Обрізка покращить цвітіння гліцинії та запобіжить її розростанню в небажані місця. У лютому обріжте хвилясті пагони до двох-трьох бруньок безлистих стебел. Пам'ятайте, що правильна обрізка – це запорука здорового та красивого саду.

Звертайте увагу на особливості кожної рослини та дотримуйтесь рекомендацій фахівців.

Нагадаємо, експерт назвав зимове правило обрізки рослин "три Д", що заохотить сад до цвітіння навесні.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!