ukr
русский

Там вся користь: які овочі та фрукти можна їсти зі шкіркою

Ігор Романько

Які овочі та фрукти можна їсти зі шкіркою
Які овочі та фрукти можна їсти зі шкіркою

Ви знали, що шкірка багатьох фруктів і овочів не лише їстівна, але й дуже корисна? Ми часто викидаємо її, навіть не усвідомлюючи, скільки корисних речовин втрачаємо.

Шкірка містить більше поживних речовин і клітковини, ніж м'якоть плоду. Звичайно, тверді шкірки їсти не рекомендується, але, наприклад, шкірка банана багата на калій, магній і вітамін B6, і використовується в народній медицині. З неї роблять не лише настоянки і відвари, а й варення, пише woman24.

Читайте також: Як використовувати бананову шкірку у випічці і не тільки: лайфхак

Не варто чистити кабачки і баклажани, особливо молоді. Їхня шкірка дуже корисна. В шкірці баклажана містяться антиоксиданти антоціани, яких немає в м'якоті. Вони борються з вільними радикалами, зменшують запалення та покращують роботу мозку. У шкірці кабачка багато антиоксидантів і вітаміну С, які зміцнюють імунітет.

Шкірка яблук червоного кольору багата на вітаміни С і А, а також кальцій, залізо і фосфор. Огірки краще не чистити, адже їх шкірка багата на калій, бета-каротин і вітаміни групи B. При цьому, якщо ви очистите огірок, ви втратите майже 70% поживних речовин, адже м'якоть цього овоча в основному вода.

Навіть шкірка картоплі дуже корисна. Молоду картоплю, а також сорти з тонкою шкіркою рекомендується їсти разом з шкіркою. Зрозуміло, попередньо потрібно ретельно її відмити.

Тож наступного разу, коли будете їсти фрукти чи овочі, не поспішайте викидати шкірку. З'їжте її, і ваше тіло буде вам вдячне.

Нагадаємо, ми вже писали про 5 жахливих лайфхаків для кухні.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!