ukr
русский

Скільки страхового стажу треба мати, щоб вийти на пенсію у 2024 році

Ігор Романько

Скільки потрібно мати робочий стаж для виходу на пенсію у 2024 році
Скільки потрібно мати робочий стаж для виходу на пенсію у 2024 році

Страховий стаж, необхідний для виходу на пенсію в Україні, зростає щороку. У 2024 році він становитиме 31 рік для виходу на пенсію у 60 років, 21 рік для виходу на пенсію у 63 роки та 15 років для виходу на пенсію у 65 років.

Вимоги щодо страхового стажу для виходу на пенсію в Україні зростають щороку. Якщо ви плануєте вийти на пенсію в найближчі роки, важливо врахувати ці зміни та заздалегідь почати готуватися. У 2023 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно було мати 30 років страхового стажу, а для виходу на пенсію у 63 роки – 20 років, повідомляє ПФУ.

Також читайте: Яку пенсію оформити вигідніше: по інвалідності чи за віком

Додатковий страховий стаж можна придбати, вступивши в систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за власним бажанням. У цьому випадку необхідно укласти договір з Пенсійним фондом України.

Розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь становить 2 860 гривень з 1 січня та 2 948 гривень з 1 жовтня. Якщо додати, то за рік сума складе 34 320 або 35 376 гривень відповідно.

Таким чином, якщо ви захочете придбати 3 роки стажу, то це коштуватиме 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, пенсіонери можуть отримувати не лише основну виплату, але також надбавки. Доплата передбачена, зокрема, за понаднормовий стаж.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!