ukr
русский

Різдво 2023 за новим календарем: коли святкуватимуть українці та які традиції свята

Билім Олена

Різдво 2023 за новим календарем: коли святкуватимуть українці та які традиції свята
Різдво Христове

Україна цього року офіційно святкуватиме Різдво за новим календарем. Замість 7 січня вся країна відзначатиме народження Ісуса Христа 25 грудня.

Щодо вихідних днів на Різдво, то з 2023 року в Україні залишається тільки один вихідний – 25 грудня. Різдво 7 січня перестає бути державним святом і стає звичайним робочим днем. Однак, під час воєнного стану, який триває в Україні через напад росії, на офіційні державні свята, які припадають на робочі дні, немає вихідних.

Читайте також: Що одягнути на Різдво Христове, щоб рік був вдалим

У 2023 році 25 грудня – це понеділок, а отже робочий день.

Різдво Христове – одне з найважливіших свят у православному календарі. Воно символізує примирення людини з Богом і оновлення людської природи.У православ'ї Різдво входить до числа дванадесятих свят, йому передує Різдвяний піст. Цей піст триває 40 днів.

Традиції та звичаї

Свято Різдва Христового в Україні має багаторічну історію та традиції. Ось деякі з них:

  • Святвечір – це переддень Різдва, який відзначається 24 грудня. У цей день господині готують 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Головною стравою є кутя – каша з пшениці, маку, меду та горіхів.
  • Колядки – це традиційні українські обрядові пісні, які співають на Різдво. Колядники ходять по хатах і співають колядки, бажаючи господарям добробуту та щастя.
  • Святки – це період святкування Різдва, який триває з 25 грудня до 19 січня. У цей час заведено відвідувати церковні служби, співати колядки, ходити на вечорниці та ворожити.

UAportal також підготував добірку із 5 рецептів, які стануть у пригоді на зимові свята. Пісні страви підійдуть для приготування на Різдво.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!