ukr
русский
English

Простий трюк допоможе досягти успіху на співбесіді

Билім Олена

Простий трюк допоможе досягти успіху на співбесіді
Співбесіда. Джерело: Сottonbro studio/pexels.com

Отримання бажаної посади може бути складним і нервовим процесом. Часто кандидати хочуть показати роботодавцю, що вони кваліфіковані та мотивовані, але при цьому є небезпека здатися зарозумілими або самовпевненими.

Згідно з новим дослідженням, гумор може бути ефективним способом досягти цього балансу. Дослідження, опубліковане в журналі Personality and Social Psychology Bulletin, показало, що кандидати, які використовували гумор у своїх резюме та інтерв’ю, були сприймані як більш компетентні та привабливі, ніж ті, хто не використовував гумор.

Читайте також: П’ять причин негайно покинути співбесіду: ознаки токсичного керівництва

Дослідники створили два вигадані резюме, які були ідентичні з усіх боків, за винятком того, одне містило трохи гумору, а інше було стандартним. Два резюме були розіслані 345 компаніям, і дослідники оцінили рівень інтересу до їхніх гіпотетичних кандидатів за допомогою відвідувань вебсайтів і контактів з рекрутерами.

Резюме, яке включало дотепну думку: "Чим більше кави ви можете запропонувати, тим більше продукції я зроблю", отримало втричі більше відгуків, ніж резюме без гумору.

У наступній частині дослідження дослідники попросили добровольців прикинутися менеджерами ресторану, який винайме шеф-кондитера, і дали для оцінки дві розшифровки інтерв’ю. Знову ж таки, в одному було додано кілька жартівливих коментарів, а в іншому був простий підсумок досвіду кандидата.

Кандидат, який хвалився гумором, сприймався як тепліший і компетентніший, а оцінювачі з більшою ймовірністю запропонували цій гіпотетичній людині роботу.

Автори дослідження зазначають, що важливо використовувати гумор з обережністю. Гумор повинен бути відповідним для ситуації й не повинен бути образливим.

Нагадаємо, ми вже писали, як не провалити співбесіду.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!