ukr
русский
English

Припиніть мити сире м'ясо курки: експерти попередили про ризики

Билім Олена

Припиніть мити сире м'ясо курки: експерти попередили про ризики
Приготована курка. Джерело: Karolina Grabowska/pexels.com

Деякі люди вважають, що перед приготуванням потрібно мити сире м'ясо курки у воді, щоб видалити шкідливі бактерії, які можуть бути на м’ясі. Однак медичні установи кажуть, що така практика нічого не дає, а насправді може підвищити ризик харчового отруєння.

Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) рекомендують не мити курку перед приготуванням. Доктор філософії, професор харчової політики в Коледжі професійних досліджень Північно-Східного університету Дарін Детвілер у коментарі Health пояснив, що миття курки "поширює хвороботворні мікроорганізми по всій вашій раковині, навколо крана, ручки та по боках".

Раніше: Чи потрібно мити м'ясо перед кожним приготуванням

У спостережному дослідженні Міністерства сільського господарства США учасникам було запропоновано приготувати сиру птицю та садовий салат. Дослідники виявили, що у 60% тих, хто вирішив помити курку, в раковині були бактерії. І 26% тих, хто мив свою птицю, призвели до перехресного зараження: бактерії з птиці потрапили на їхній салат.

Як правильно готувати курку

Під час приготування сиру курку слід зберігати на окремій обробній дошці, щоб вона не контактувала з іншими продуктами, а будь-який кухонний посуд, який торкається сирої курки, слід мити гарячою водою з милом.

Якщо ж ви все-таки хочете помити курку, треба робити це якомога безпечніше. Це означає, що курку треба обережно облити водою, щоб зменшити ризик розбризкування, одразу після цього миють раковину та прилеглі території, а також правильно миють руки.

Свинина, яловичина та телятина також можуть містити шкідливі бактерії, тому важливо дотримуватися таких самих заходів безпеки при приготуванні цих продуктів.

Раніше експерти пояснили, чому перед приготуванням м'ясо потрібно промивати оцтом.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!