ukr
русский
English

Допомагає зміїна отрута: науковці виявили дієвий засіб проти високого кров’яного тиску

Билім Олена

Допомагає зміїна отрута: науковці виявили дієвий засіб проти високого кров’яного тиску
Отрута змії допомагає при гіпертонії. Джерело: Ray Bilcliff/pexels.com

Дослідники з Федерального університету Сан-Паулу (EPM-UNIFESP) виявили, що отрута південноамериканської змії Cotiara (Bothrops cotiara) містить білок, який може допомогти знизити артеріальний тиск.

Білковий фрагмент або пептид, названий Bc-7a, функціонально подібний до білків, які входять до складу каптоприлу, що знижує тиск. Каптоприл та інші подібні до нього діють, пригнічуючи активність ферменту, що називається ангіотензино-перетворюючим ферментом (АПФ), який важливий для контролю артеріального тиску в організмі, пише Newsweek.

Раніше: Створено нейромережу, яка передбачає дату смерті з точністю до 79%: як працює life2vec

Це відкриття може призвести до розробки нових форм препаратів-інгібіторів АПФ, які знижують артеріальний тиск. Багато з наявних препаратів викликають неприємні побічні ефекти, включаючи запаморочення, кашель і високий рівень калію в крові.

Дослідження також показує, що в отруті змії Cotiara було виявлено 197 білків, 189 з яких були виявлені в отруті вперше.

"Отрути ніколи не перестають нас дивувати. Попри всі доступні технології, багато чого ще належить вивчити щодо цих токсинів", – сказав Олександр Тасіма, співавтор дослідження та професор Медичної школи EPM-UNIFESP.

Це відкриття може прокласти шлях до нових форм препаратів-інгібіторів АПФ, які знижують артеріальний тиск, оскільки багато з наявних препаратів викликають неприємні побічні ефекти, включаючи запаморочення, кашель і високий рівень калію в крові.

Це не перше дослідження, яке виявило потенційні медичні застосування отрути змій і павуків. У попередніх дослідженнях було виявлено, що отрута деяких змій і павуків може бути корисною для лікування таких станів, як рак, хвороба Паркінсона та хвороба Альцгеймера.

Однак, перш ніж ці сполуки отрути павуків і змій будуть використовуватися в медицині, потрібні ще багато досліджень. Тасіма зазначає, що ці відкриття підкреслюють важливість порятунку видів від вимирання, оскільки вони можуть надати нам ще невідомі методи лікування медичних проблем.

Нещодавно вчені виявили, що регулярні фізичні вправи пов’язані зі збільшенням об’єму мозку в областях пам’яті та навчання.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!