ukr
русский

Чому утворюються зморшки та як зупинити їх появу

Билім Олена

Чому утворюються зморшки та як зупинити їх появу
Появи зморшок не можна уникнути

Зморшки є ознакою старіння, але не у всіх вони розвиваються з однаковою швидкістю. Деякі люди отримують свої перші зморшки у віці 20 років, а інші можуть похвалитися гладким, молодим обличчям навіть у старості.

Так чому ж саме утворюються зморшки? На це запитання немає однозначної відповіді, оскільки людська шкіра є складним органом, і багато факторів можуть впливати на її зовнішній вигляд, пише Live Science.

Читайте також: Експерти назвали два популярні продукти, що спричиняють появу зморшок

Основна причина появи зморшок

Зморшки починають з’являтися, коли структурні компоненти шкіри, такі як колаген і еластин, починають деградувати. Колаген – це білок, який надає шкірі міцність і еластичність, а еластин – це білок, який дозволяє шкірі розтягуватися та повертатися до свого початкового стану.

Коли ми старіємо, кількість клітин шкіри, які виробляють колаген і еластин, починає зменшуватися, а решта клітин стає менш продуктивною. Крім того, з віком існуючі структурні білки шкіри розщеплюються ферментами з більшою швидкістю, ніж це було в минулому.

Окрім старіння, на появу зморшок можуть впливати такі фактори:

  • Генетика: Люди зі світлим відтінком шкіри виявляють, що їхня шкіра старіє швидше, ніж люди з темнішою шкірою. Це пов’язано з тим, що ті самі гени, які відповідають за колір шкіри, також можуть впливати на процес старіння шкіри.
  • Надмірне перебування на сонці: Ультрафіолетові промені сонця викликають запалення та пошкодження ДНК у клітинах шкіри, що може призвести до утворення зморшок та інших ознак старіння.
  • Забруднене повітря: Забруднене повітря також може сприяти утворенню зморшок, викликаючи окислювальний стрес.
  • Куріння також може сприяти утворенню зморшок, викликаючи окислювальний стрес.

Як уповільнити утворення зморшок

  • Захист від сонця: Щоденне використання сонцезахисного крему SPF 30 або вище може допомогти захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетових променів сонця.
  • Уникайте куріння: Куріння сигарет може прискорити старіння шкіри, тому відмова від куріння – це один із найкращих способів уповільнити утворення зморшок.
  • Збалансоване харчування: Дієта, багата продуктами з високим вмістом антиоксидантів, таких як фрукти та овочі, може допомогти захистити шкіру від пошкодження вільними радикалами.
  • Догляд за шкірою: Регулярне використання якісних засобів по догляду за шкірою, таких як зволожуючі креми та сироватки, може допомогти підтримати здоровий вигляд шкіри та уповільнити утворення зморшок.

Однак навіть якщо ви будете дотримуватися всіх цих порад, у вас з часом обов’язково з’являться зморшки. Це природний процес старіння, який неможливо повністю зупинити.

Як розгладити зморшки

Live Science зауважує, що збалансоване харчування та здоровий спосіб життя сприяють покращенню стану шкіри. Однак повністю розгладити зморшки неможливо. Фахівці радять вживати продукти, що багаті на вітаміни, мінерали, жирні кислоти та фітонутрієнти. Оскільки наша шкіра регулярно стикається з незліченними екологічними та біологічними стресовими факторами, антиоксиданти відіграють важливу роль у підтримці її здоров’я та молодості.

Нагадаємо, що деякі продукти можуть допомогти зупинити старіння та довше залишатися молодими. Завдяки корисним мікроелементами та вітамінам вони матимуть чудовий вплин на здоров'я людини.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!