ukr
русский

Чому не можна споживати продукти з пліснявою: список найнебезпечніших

Діана Бондаренко

Чому не можна споживати продукти з пліснявою: список найнебезпечніших
Продукти з пліснявою, що не можна вживати

Іноді на різних продуктах можуть з'являтися невеликі плями від цвілі. Деякі господині можуть не вважати це серйозною проблемою, а тому просто відрізають погану частину та продовжують споживати цей продукт. Проте цього категорично не можна робити.

Про це розповів доктор Річард Фукс з Університету Грінвіча, у коментарі MailOnline. Найнебезпечніша їжа з цвіллю для дітей, вагітних жінок, людей старших за 65 років та тих, у кого ослаблена імунна система.

Читайте також: Як правильно зберігати продукти: чотири основні правила для господинь

Доктор Фукс наголошує, що горіхи, зернові та яблука можуть бути одними з найнебезпечніших продуктів, якщо на них з'являються плями цвілі. Оскільки вона може викликати алергію або респіраторні захворювання, а також виробляти токсичні сполуки – мікотоксини. 

Найшкідливіші мікотоксини – афлатоксини – зустрічаються в запліснявілих горіхах, рисі, спеціях, рослинних оліях і какао-бобах. Його великі дози можуть бути небезпечними для життя. Ще один мікотоксин, патулін, може рости на гнилих яблуках та викликати нудоту та інші шлунково-кишкові розлади.

Також фахівець рекомендує уникати м'якого сиру, ягід та хліба з пліснявою, але твердий сир вважається безпечним для споживання. В таких випадках, його можна врізати, видаляючи приблизно 2,5 см навколо та під місцем з пліснявою.

Раніше дієтологи назвали продукти, які сприяють накопиченню жиру на животі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!