ukr
русский
English
Polski

Космічна станція показала знімки "кривавих озер" на Землі (фото)

Билім Олена

Космічна станція показала знімки 'кривавих озер' на Землі (фото)
Криваві озер на Землі

Астронавти на борту Міжнародної космічної станції (МКС) зняли фотографії Землі з космосу, на яких видно водойми червоного кольору. Вони стали такими через велику кількість водоростей і бактерій, які ховаються у воді.

Одна фотографія, опублікована в Обсерваторії Землі НАСА, показує Лагуну Колорада, також відому як Червона Лагуна в Болівійських Андах. Ця лагуна відома тим, що вона яскраво-червона на вигляд, і, згідно з місцевим фольклором, озеро не повне води, а скоріше "крові богів", пише newsweek.

Читайте також: Вчені заявили, що чорна діра в центрі Чумацького Шляху обертається майже на максимальній швидкості

Космічна станція показала знімки ''кривавих озер'' на Землі (фото)
Лагуна Колорада, або Червона лагуна у Болівії. Джерело: NASA EARTH OBSERVATORY

Інше зображення, зроблене астронавтами, показує дельту річки Бецібока на Мадагаскарі, де вода тече червоно-коричневого кольору.

Космічна станція показала знімки ''кривавих озер'' на Землі (фото)
Дельта річки Бецібока на Мадагаскарі - вона спускає червону воду в океан. Джерело: NASA EARTH OBSERVATORY

Червонуваті відтінки характерні для надсолоних середовищ, де водойми зазвичай більш солоні, ніж звичайна морська вода. У цих озерах червоних водоростей та інших мікроорганізмів настільки багато, що вони яскраво забарвлюють воду.

Водорості в Лагуні Колорадо є життєво важливим джерелом їжі для фламінго, які приходять у воду, щоб годуватися. У дельті річки Бецібока морські трави в естуарії забезпечують їжею зелених черепах і морських корів, які знаходяться під загрозою зникнення.

Надмірна кількість водоростей у воді може бути шкідливою. Червоний приплив, наприклад, є типом цвітіння водоростей, яке швидко росте і може забарвлювати воду в яскраво-червоний колір. Високі концентрації цієї водорості можуть бути токсичними для морського життя. Тепліші води під впливом кліматичних змін можуть спричинити велику кількість червоних припливів в озерах і річках. 

Нагадаємо, дві гігантські планети зіткнулися і випарувалися у зоряній системі. Після їхньої смерті в космосі помітили "пончик".

Читайте також про комету, яка втричі більша за гору Еверест – вона вибухнула в космосі й наближається до Землі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!