ukr
русский

Коли святкують Андрія 2023: історія свята та традиції

Билім Олена

Коли святкують Андрія 2023: історія свята та традиції
Свято Андрія Первозванного одне з найважливіших для християн

Щороку віряни 13 грудня відзначали День апостола Андрія Первозванного. За новим церковним календарем в Україні День Андрія святкуватимуть 30 листопада.

День апостола Андрія Первозванного – це православне свято, присвячене одному з дванадцяти апостолів Ісуса Христа.

Історія свята

Андрій Первозванний був братом Симона Петра, також одного з дванадцяти апостолів. Він походив з міста Вифсаїда, що на березі Галілейського моря. Андрій був рибалкою і, за переказами, був одним із перших, хто послідував за Ісусом Христом.

Апостол вважається покровителем Русі – згідно з літописами, він проповідував на схилах Дніпра. Зокрема, "Повість минулих літ" свідчить, що святий Андрій напророкував появу "славетного міста" над Дніпром – тобто Києва.

Апостол Андрій першим увійшов у число 12 апостолів, звідси й найменування його "Первозванний".

Він проповідував Євангеліє в Палестині, Малій Азії, Греції та інших країнах. У Греції в місті Патри апостол здійснив велику кількість чудес і охрестив майже усе місто.

Однак місцевий правитель Егеат чинив супротив й зрештою наказав розіп’яти Андрія на хресті. Слуги Егеата прив’язали Андрія до хреста, а не прибили, аби зробити його муки тривалішими. Перебуваючи розіп'ятим, Андрій упродовж двох днів проповідував.

Коли святкують Андрія 2023: історія свята та традиції
Ікона святому Андрію Первозванному. Джерело: instagram.com/icony.kiev

Мешканці Патри здійняли бунт й змусили Егеата віддати наказ зняти Андрія Первозванного з хреста. За переказами, його душа розлучилася з тілом та відлетіла до раю. Сталося це близько 62 року. Християни Патри похоронили тіло святого, а за часи правління імператора Костянтина Великого, мощі святого були перенесені в храм на честь святих апостолів у Константинополі.

За святими письменами, оскільки святий апостол Андрій був розіп’ятий на хресті Х-форми, то такої форми хрести називають тепер Андріївськими.

Традиції свята

День апостола Андрія Первозванного є одним із найважливіших свят у православній церкві. У цей день православні християни вшановують пам'ять апостола Андрія Первозванного і моляться йому про духовне просвітлення та захист.

У цей день дівчата гадали на свого майбутнього чоловіка. Вони клали під подушку гілочку верби, щоб уві сні побачити свого судженого. Цього дня заведено їсти рибу, оскільки Андрій Первозванний був рибалкою. 

Пропонуємо дізнатися про обряди та ворожіння на Андрія. 

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!