ukr
русский

Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень 2024: найкращі дні згідно повір'я

Ігор Романько

У які дні можна пекти паску та фарбувати яйця на Великдень
В які дні можна пекти паску та фарбувати яйця на Великдень

Не за горами одне з найголовніших релігійних свят – Великдень! Цього року православні віряни святкуватимуть його 5 травня. Але коли ж саме це робити, щоб не порушити традиції та не нашкодити собі?

Перед святом, окрім прибирання та інших клопотів, на нас чекає приємна справа – приготування ароматної пасхи та крашання яєць, пише видання 5692.com.

Читайте також: Господині відкрили секрет тривалого зберігання паски свіжою

Коли пекти паски та красити яйця?

Традиційно ці приготування відбуваються протягом Страсного тижня – останнього тижня перед Великоднем.

Проте, є два особливо сприятливих дні:

  • Чистий четверг (2 травня 2024 року): саме в цей день прийнято наводити лад у домі та готувати все необхідне для святкового столу. Тож багато господинь саме в Чистий четверг печуть паски та фарбують яйця.
  • Велика субота (4 травня 2024 року): ще один вдалий день для цих справ. В цей день можна спекти пасхи з тіста, яке було замішано в четверг, або ж замісити нове тісто та приготувати випічку ввечері.

Пам'ятайте: готові паски та яйця потрібно обов'язково освятити в храмі. Зробити це можна протягом Великої суботи або вранці на Великдень.

А до настання свята важливо не забувати про те, що Великий піст ще триває, і вживати продукти, що містять яйця, заборонено.

Коли не можна пекти паски?

Є два дні, коли пекти паски та красити яйця категорично не можна:

  • Страсна п'ятниця: цей день присвячений спогадам про розп'яття Ісуса Христа, тому будь-яка робота, в тому числі й приготування їжі, вважається недоречною.
  • Великдень: світле свято Воскресіння Христового, коли будь-яка робота по дому, в тому числі й приготування їжі, вважається гріхом.

Нагадаємо, раніше UAportal розповідав, які інгредієнти не варто додавати, аби не зіпсувати паску.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!