ukr
русский
English

Як навчити дитину робити вибір: поради, що допоможуть розвити навички

Дмитро КарпачовДмитро Карпачов

Як навчити дитину робити вибір: поради, що допоможуть розвити навички
Як навчити дитину робити вибір: поради, що допоможуть розвити навички

БЛОГ

ДЖЕРЕЛО

Як навчити дитину робити вибір? Якщо до цього моменту все за дитину обирали ви, не чекайте усвідомлених рішень швидко.

Кілька порад щодо того, як розвинути навичку робити вибір:

  • маленькі вибори щодня. Ввечері запропонуйте кілька книжок, з яких дитина може обрати, яку саме читати на ніч. Наступного разу дайте можливість обрати, що купити в магазині - солодощі до чаю або іграшку. Поступово розширюйте кількість та перелік виборів та переходьте від обмеженої кількості варіантів до повної свободи.
  • читайте з дитиною казки, в яких головний герой постає перед вибором. Обговоріть з дитиною, щоб могло статися, якби герой зробив інший вибір. Казки - найпростіший спосіб показати наслідки виборів на доступних і адекватних вікові прикладах.
  • показуйте особистий приклад - проговорюйте, що зараз ви стоїте перед вибором і як приймаєте рішення. Наслідування - головний інструмент навчання.
  • коли навички простих виборів опановані, навчіть дитину, як приймати складніші рішення. Випишіть разом плюси і мінуси, спробуйте проговорити можливі наслідки в форматі "а що, як ми зробимо так? до чого це може призвести?". Поясніть, що часто серце та розум підказують нам різні відповіді, і цілком нормально дослухатися до одного, то до іншого.