ukr
русский

Як можна віддалити старість та бути довше молодим

Оксана СкіталінськаОксана Скіталінська

Як можна віддалити старість та бути довше молодим
Як можна віддалити старість та бути довше молодим

БЛОГ

Довголіття складається з простих речей

Декілька днів тому я в черговий раз зі сцени розповідала про продовження молодості. Тема, на перший погляд, здається вже навіть затертою, бо про "антиейджінг" та "біохакінг" не говорять хіба що мої коти-брати Кузя і Люйко. Чого лише не пропонується тим, хто прагне "омолодитися": і уколи, і крапельниці, і "пелети", і пристрої, проте до продовження молодості та сповільнення старіння це відношення має мало.

А що має?

1. Максимальне запобігання віковим захворюванням, знання свого тіла, показників організму і адекватна підтримка його роботи. Тобто, вчасно виявляти "поломки" і вчасно їх ремонтувати (дієтотерапією, зміною способу життя, фізичних навантажень, лікуванням).

2. Здоровий спосіб життя.

Нам часто хочеться повірити в солодкі обіцянки рекламних буклетів, де написано, що різні процедури-масажі допоможуть вам схуднути і оздоровитися, а насправді ожиріння може бути і наслідком саркопенії, дегенеративної втрати м’язів (наявність саркопенії віднімає 10 років життя), прихованого гіпотиреозу (мінус 10 років життя), ожиріння та стеатозу печінки (ще мінус 10 років) і так далі.

Ми нерідко збираємо гроші на тижневий відпочинок на модному курорті, але регулярно не буваємо на сонці (мінус 7 років за хронічний дефіцит сонячного проміння).

Продовжити молодість, відтермінувати, сповільнити розвиток хвороб старості допомагають прості речі:

— повноцінний сон

— аеробні і силові тренування (плюс 4,5 роки)

— здорове низькоглікемічне харчування (плюс 7 років)

— нормальна маса тіла (в межах ІМТ)

— тренування інтелекту, медитація, позитивні емоції і тому подібне.

Це лише невеликий перелік тих "пазликів", з яких складається загальний план дій. І робити це потрібно якомога раніше, а не тоді, коли "вже пізно пити боржомі".