ukr
русский

Як боротись з фітофторою на ділянці: поради городників

Ціхоцька Марія

Як боротись з фітофторою на ділянці: поради городників
Культивування різноманітних овочів у парниках на власній ділянці часто є не примхою садівників, а необхідністю в умовах нашого кліматичного поясу.

 

Культивування різноманітних овочів у парниках на власній ділянці часто є не примхою садівників, а необхідністю в умовах нашого кліматичного поясу. Виростити по-справжньому солодкі томати чи паприку на відкритому повітрі вдається лише тим дачникам, які мешкають у південних регіонах країни.

Водночас, небагато хто може похвалитися наявністю кількох парників на своїй території. Зазвичай на дачній ділянці встановлена лише одна теплиця, де вирощують і томати, і баклажани, і огірки, і солодкий перець. За таких умов дотримання принципів сівозміни стає майже неможливим. Про це пише noviydocotor.

Корисні властивості хрону на городі

Щорічне вирощування однакових культур у теплиці має негативні наслідки. З часом санітарний стан парників погіршується, тому ділянка потребує очищення. Ця важлива процедура турбує багатьох дачників. Існує чимало хімічних фунгіцидів для дезінфекції ділянки, але на власному городі бажано мінімізувати використання хімікатів.

Читайте також: Миттєво підуть у ріст: як приготувати суперзасіб для підживлення огірків з води, дріждів та цукру

Саме тому фахівці рекомендують використовувати хрін. Він належить до родини хрестоцвітих – як і гірчиця, редька та ріпак. Коріння та навіть листя цієї рослини здатні виділяти фітонциди. Це допомагає боротися з численними патогенними грибами в ґрунті, включаючи збудників поширеної грибкової хвороби фітофтори.

На відро води слід додати 2 кг подрібненого хрону. Отриману суміш залишають настоюватися протягом 3-4 днів, після чого нею рясно поливають ґрунт. Знаючи про властивості настою з хрону, ви можете використовувати його наступного дачного сезону впродовж усього літа. Додавайте листя хрону до зеленого добрива або регулярно готуйте настої на основі цієї рослини.

Нагадаємо, ми вже писали, як правильно вносити мінеральні добрива.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!