ukr
русский

Як без прополювання справитися з бур'янами: народні методи

Анастасія Крищук

Як без прополювання справитися з бур'янами: народні методи
Народні методи, які допоможуть дати раду бур'янам. Джерело: freepik

Кожен рік городники стикаються з непростим завданням – боротьбою з небажаною рослинністю. Цей процес може викликати чимало клопоту, але не варто витрачати безліч годин на трудомісткі роботи на земельній ділянці.

Існує багато альтернативних методів, які допомагають позбутися бур’янів та не вимагають постійного прополювання, перекопування і підрізування ґрунту. Команда UAportal спільно з glavred.net розповідає про способи полегшити догляд за вашим городом і зробити його більш доглянутим.

Як позбутися бур'янів

Використання мульчі як засобу боротьби з бур’янами набуває популярності завдяки її високій ефективності та універсальність. Вона служить бар’єром проти висихання та перегріву землі.

Для мульчування можуть бути застосовані органічні речовини, включаючи солому, листя, стружку, торф та кору, а також неорганічні, такі як плівка чи агроволокно.

Читайте також: Названо шість способів, які допоможуть позбутися пирію без хімії

Значний шар мульчі (від 10 до 15 сантиметрів) ефективно блокує зростання однорічних видів бур’янів, і хоча деякі багаторічні все ж можуть пробитися крізь нього, це відбувається з певними складнощами. Систематичне усунення бур’янів сприяє їх ослабленню та зменшенню їхньої кількості.

Як позбутися бур'янів народними засобами

Видалення небажаної рослинності є однією з найдавніших аграрних практик, що існує стільки ж, скільки й саме землеробство. Люди використовували різні методи та доступні засоби, щоб позбуватися бур'янів. Деякі народні засоби показали особливо високу ефективність.

Оцет: використання 6% розчину оцтової кислоти з додаванням кухонної солі ефективно зупиняє зростання бур’янів. Підвищити ефективність можна за рахунок додавання невеликої кількості рідкого мила. Таке обприскування рекомендується проводити на порожніх ділянках, щоб не зашкодити культурним рослинам.

Читайте також: З якими бур‘янами треба боротись негайно 

Спирт: слабкий розчин етилового спирту (7-10%) застосовують для обробки ґрунту. Це провокує швидке проростання бур’янових насінь, які можна легко видалити до того, як з’являться культурні рослини.

Сіль та сода: цей спосіб ідеально підходить для очищення доріжок та проміжків між рядами від бур’янів, але може негативно вплинути на якість ґрунту, роблячи його непридатним для подальшого вирощування рослин.

Комбінування цих методів може забезпечити більш ефективне усунення бур’янів. Проте, досягнення повного контролю над небажаною рослинністю без хімічних препаратів може бути важким завданням через їхню високу живучість.

Нагадаємо, ми вже писали, які рослини допоможуть позбавитись від бур'яну на городі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Telegram-канал!