ukr
русский

Робити це треба вже зараз: Як правильно садити помідори на розсаду, щоб отримати багатий врожай на весні

Ігор Романько

Як правильно садити помідори на розсаду, щоб одержати великий урожай
Як правильно садити помідори на розсаду, щоб одержати великий урожай

Томати – це одна з найпопулярніших овочевих культур в Україні. Вони невибагливі в догляді, але для отримання хорошого врожаю потрібно правильно виростити розсаду.

Насіння томатів можна сіяти з січня по березень. Оптимальний час для посіву – за 6-8 тижнів до висадки розсади у відкритий ґрунт. Це допоможе рослинам добре розвинутися і прижитися після пересадки, пише Bhg.

Читайте також: Забудьте про цю проблему назавжди: яким боком правильно садити цибулини квітів у ґрунт

Як підготувати ґрунт

Для вирощування розсади томатів найкраще підходить пухкий, поживний ґрунт з нейтральною кислотністю. Можна використовувати готову ґрунтову суміш для розсади або приготувати її самостійно з садової землі, перегною та піску в рівних пропорціях.

Як сіяти насіння

Насіння томатів можна сіяти в окремі горщики або лотки. Якщо ви використовуєте горщики, то їх діаметр повинен бути не менше 8 см. На дно горщика обов'язково покладіть шар дренажу.

Перед посівом насіння потрібно пролити ґрунт водою. Насіння помістіть у лунки глибиною 1-2 см, на відстані 2-3 см один від одного. Зверху насіння присипте тонким шаром ґрунту.

Як доглядати за розсадою

Після посіву насіння горщики з розсадою потрібно поставити в тепле місце з температурою 22-25°C. Поливати розсаду потрібно регулярно, але не заливати. Краще поливати її знизу, щоб не пошкодити насіння.

Коли у розсади з'являться два справжніх листки, її потрібно пікірувати. Для цього пересадіть кожну рослину в окремий горщик.

За тиждень до висадки розсади у відкритий ґрунт її потрібно почати загартовувати. Для цього виносите її на свіже повітря на кілька годин щодня.

Як висаджувати розсаду

Висаджувати розсаду томатів у відкритий ґрунт можна, коли мине загроза заморозків. Зазвичай це відбувається в середині травня.

Для висадки розсади потрібно вибрати сонячне місце з родючим ґрунтом. Розсаду висаджуйте в лунки глибиною 20-25 см на відстані 40-50 см один від одного.

Після висадки розсаду потрібно полити і замульчувати ґрунт.

Дотримуючись цих простих правил, ви зможете виростити міцну і здорову розсаду томатів, яка дасть хороший урожай.

Нагадаємо, що один з TikTok-блогерів поділився цікавим прийомом для посадки помідорів. За його словами, дійсно працює.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!