ukr
русский

Що посадити в саду заміть гортензій та петуній: правила догляду за абутілоном

Ігор Романько

Як посадити та виростити квіти виду абутілон сімейства мальвових
Як посадити та виростити квіти виду абутілон сімейства мальвових

Абутілон – це мальовнича квітуча рослина з сімейства Мальвових, родом з Південної Америки. Її пишне цвітіння та декоративне листя, схоже на кленове, роблять її улюбленцем багатьох квітникарів.

Догляд за абутілоном не є складним, якщо знати деякі нюанси. Якщо ви хочете виростити цю неймовірну квітку у себе вдома, слідуйте порадам з сайту noviydoctor.com.

Читайте також: Чи можна виростити сакуру в саду: корисні поради

Освітлення: Абутілон – світлолюбна рослина, їй потрібно кілька годин прямого сонячного світла на день. Найкраще місце для неї – вікна східної або західної орієнтації, або південне вікно. Глибоко в кімнаті цвітіння малоймовірне. Взимку рекомендується розміщувати рослину на південному вікні.

Температура: В період активного розвитку (весна-літо) абутілон добре переносить звичайну кімнатну температуру. Найкраще росте в прохолодній кімнаті. З кінця осені до початку весни, коли тривалість світлового дня скорочується, бажано підтримувати температуру +12…+13°С.

Полив: З весни до середини осені, коли рослина активно росте та цвіте, її потрібно рясно поливати. Взимку, коли абутілон перебуває в стані спокою, полив скорочують, щоб запобігти витягуванню пагонів, скиданню листя та кореневій гнилі.

Вологість: Абутілон добре переносить звичайну кімнатну вологість. У літню спеку можна обприскувати рослину теплою м'якою водою. В інші пори року обприскування не є обов'язковим, а взимку воно може бути шкідливим.

Підживлення: З квітня до серпня абутілон підживлюють спеціальними комплексними добривами для квітучих кімнатних рослин кожні 2 тижні. Органічні добрива можна використовувати раз на сезон. Взимку підживлення припиняють.

Пересадження: Пересадку абутілона проводять щовесни в поживний ґрунтовий субстрат (в рівних частинах: дернова, листова, торф'яна земля, перегній та пісок). Новий горщик повинен бути лише трохи більшим за старий, адже пересадка у великий горщик може затримати цвітіння. Дорослі рослини (від 3 років) пересаджують раз на 2-3 роки. Щорічно корисно оновлювати верхній шар ґрунту.

Розмноження: Абутілон легко розмножується верхівковими живцями, які залишаються після обрізки. Укорінювати їх можна у воді, піску або легкому, пористому ґрунті при температурі +25⁰С.

Абутілон – це красива та невибаглива рослина, яка стане чудовою окрасою вашої домівки. Дотримуючись простих правил догляду, ви зможете довгі роки насолоджуватися його пишним цвітінням.

Нагадаємо, ми вже писали, які треба рослини допоможуть позбавитись від бур'яну на городі.

Бажаєте отримувати найактуальніші новини про війну та події в Україні – підписуйтесь на наш Телеграм-канал!